StoryEditor

INEKO: Zdravotníctvu by najviac pomohla SDKÚ-DS

28.05.2010, 12:58
Autor:
TASRTASR

Najprínosnejší volebný program pre zdravotníctvo má podľa hodnotenia Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) SDKÚ-DS nasledovaná s výraznejším odstupom KDH a stranou SaS. Štvrtá priečka patrí SMK, nasleduje Most-Híd, SNS a Smer-SD. Na chvoste skončila ĽS-HZDS. Celkovo 115 opatrení nachádzajúcich sa vo volebných programoch týchto strán hodnotilo v prieskume inštitútu INEKO 23 odborníkov, ktorí brali do úvahy komplex kritérií ako napríklad kvalitu a prínos opatrení, ich dôležitosť, konkrétnosť či realizovateľnosť.

Spoločným znakom aktuálnych volebných programov v porovnaní s voľbami v roku 2006, s výnimkou strany SaS, ktorá napísala najkonkrétnejší a zároveň najkontroverznejší program, je podľa hodnotenia nárast vágnosti a opatrnosti pri formulácii predvolebných sľubov. "Na druhej strane, v programoch sa dajú nájsť viaceré pozitívne opatrenia smerujúce k zlepšovaniu informácií napríklad o finančných tokoch v zdravotníctve, kvalite a štandardoch liečby. Je však škoda, že oproti minulosti možno, snáď s výnimkou strany SaS, badať ústup od presvedčivej podpory súťaže a vstupu súkromného kapitálu do zdravotníctva," informoval analytik INEKO Dušan Zachar.

Odborníci ocenili najvyššou známkou návrhy strán SaS a SDKÚ-DS na zadefinovanie základného balíka zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného poistenia. Druhou oblasťou opatrení, kde sa odborníci zhodli na relatívne vysokom prínose pre zdravotníctvo, je platba za diagnózy (DRG-systém) pri financovaní nemocníc a spravodlivejšie ohodnotenie zdravotníckych výkonov, aby sa nestávali prípady, že rovnaké výkony budú mať výrazne odlišné ceny v rôznych zariadeniach ústavnej starostlivosti. "To si vo svojich programoch uvádza päť strán (ĽS-HZDS, KDH, Most-Híd, SNS, SDKÚ-DS). Ďalšou témou, kde panuje relatívny konsenzus politických strán (KDH, SDKÚ-DS, Smer-SD) a odbornej verejnosti, je zavádzanie štandardov v diagnostike a liečbe ochorení," priblížil Zachar.

Medzi najprínosnejšími opatreniami sa ocitli aj návrhy na zavedenie systému merania kvality a akreditácie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (SDKÚ-DS, KDH, čiastočne aj Smer-SD).

V tejto oblasti je podľa INEKO kľúčové zverejňovanie rebríčkov kvality poskytovateľov, aby sa tým znižoval problém informačnej asymetrie v zdravotníctve a zvýšila transparentnosť a informovanosť pacientov o kvalite liečby. "Pacienti by tiež mali dostávať informácie o cene poskytnutej zdravotnej starostlivosti," poznamenal Zachar.

Medzi najškodlivejšie opatrenia aktuálnych volebných programov zaradili experti najmä zámery ĽS-HZDS a Smeru-SD, ktoré majú zabezpečovať silný vplyv štátu v zdravotníctve, respektíve výsadné postavenie štátnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, čím v praxi diskriminujú neštátnych poskytovateľov. Odborníkom sa nepáčili ani návrhy ĽS-HZDS na obmedzenie možnosti využívania poplatkov za prednostné ošetrenie u lekárov a zrušenie doplatkov za lieky u detí do šesť rokov a pre dospelých nad 70 rokov. Kritizovaná bola i "neefektívna "dostavba nemocnice Rázsochy v Bratislave, ktorú má vo svojom programe explicitne uvedenú iba Smer-SD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:30