StoryEditor

Radičovej balík spomalí ekonomiku

07.12.2010, 23:00

Slovenská ekonomika by mala budúci rok narásť len o tri percentá, lebo ju zbrzdia úspory vlády. Plánuje totiž prepúšťať štátnych zamestnancov či zvyšovať dane a odvody. To sa má prejaviť na nižšej spotrebe domácností, teda na nákupoch. Vyplýva to zo najnovšej prognózy Národnej banky Slovenska.

Keby nebolo vládnych škrtov, hospodárstvo by podľa niektorých odhadov narástlo až o päť percent. "Znižovanie verejných výdavkov alebo zvyšovanie príjmov má v krátkodobom horizonte negatívny vplyv na HDP," vysvetlil analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Barta. Zároveň však zdôraznil, že to v horizonte niekoľkých rokov ekonomike pomôže.

Príde zlepšenie
A to kvôli tomu, že sa zbrzdí extrémny rast verejného dlhu, vraví Barta. "So stredne a dlhodobého hľadiska je vplyv pozitívny, pretože zvyšuje dôveru medzi spotrebiteľmi aj investormi."

Vďaka tomu sa môže vláda vyhnúť nepopulárnym šetriacim opatreniam v budúcnosti. Tie by mohli podľa analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa byť ešte tvrdšie, keby sa odložili na neskôr. Štátny dlh sa totiž "nabaľuje" aj o úroky. "Ak by sa táto konsolidácia odkladala, mohli by sa zvýšiť úrokové sadzby, za ktoré si Slovensko požičiava. Úsporné opatrenia by mohli byť potom ešte bolestivejšie."

Ak by Slovensko nešetrilo, mohlo by podľa neho dopadnúť, ako Maďarsko, ktoré pre svoj vysoký dlh musí platiť vysoké úroky. Nedostatok peňazí už maďarská vláda rieši napríklad tým, že siaha na dôchodkové úspory v druhom pilieri. "Deficit na úrovni sedem percent HDP sa nielen nemá, ale ani nedá dlhodobo udržať, to dokazuje aj prípad Maďarska, ktoré si požičiava za osempercentný ročný úrok," hovorí Vaňo.

V úvode roka
Na druhej strane však záchranný scenár ráta s prepúšťaním či škrtaním investícií vo verejnej správe. Do akej miery to pribrzdí ekonomiku zatiaľ Národná banka nevyčíslila. Podľa guvernéra Jozefa Makúcha by to malo byť jasnejšie v úvode budúceho roka. Vtedy sa majú poprvýkrát vládne opatrenia prejaviť. "Situácia na trhu práce by sa mala v strednodobom horizonte zlepšovať, avšak v roku 2011 by ju malo ovplyvniť očakávané znižovanie počtu zamestnancov vo verejnej správe," hovorí Makúch.

Napriek tomu, že tak pribudne ľudí bez práce, prepustenie prebytočných pracovníkov považujú ekonómovia za správny krok. "Štát by nemal zamestnávať ľudí preto, aby mali prácu, ale preto, že sú niečím užitoční," hovorí analytik INEKO Peter Goliaš.
Ako ďalej dodal, prepustení by si mohli nájsť potom prácu aj v iných odvetviach.

Investície
Úsporné opatrenia zbrzdia rast ekonomiky aj cez investičné aktivity firiem, tvrdí predikcia NBS. Nová vláda totiž avizuje škrtanie viacerých projektov, ktoré považuje za neefektívne. Napríklad ministerstvo financií chce obmedziť investície do informačných systémov verejnej správy. Šéf rezortu Ivan Mikloš totiž viaceré projekty bývalej vlády považuje za neefektívne. Jeho kolega na ministerstve dopravy Ján Figeľ zase nepokračoval v projekte súkromných diaľnic medzi Martinom a Prešovom, lebo boli podľa neho príliš drahé.

Národná banka svoju predikciu pre tento a budúci rok v porovnaní s pôvodnými odhadmi menila len mierne. Napríklad pre tento rok znížila odhad na infláciu aj hospodársky rast.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:50