StoryEditor

Podpora bude dostupnejšia

11.02.2010, 23:00

Na podporu v nezamestnanosti dosiahne ďalších 50-tisíc ľudí bez práce. Podmienky jej poberania budú totiž od septembra miernejšie. Včera o tom rozhodol parlament. Opatrenie má stáť okolo 40 miliónov eur a počíta sa s ním už natrvalo. "Peniaze sa nájdu,“ konštatoval hovorca rezortu financií Miroslav Šmál.

Je to neskoro
V súčasnosti má na dávku nárok len ten, kto z posledných štyroch rokov bol tri roky zamestnaný, prípadne si platil sám poistenie v nezamestnanosti. Po novom bude mať na ňu nárok ten, kto z posledných troch rokov bol poistený len dva roky.

Aj keď za návrh hlasovali takmer všetci poslanci, niektorí majú výhrady k termínu jeho účinnosti. "Je to neskoro. Chcel som, aby to začalo platiť už od marca, no aby to prešlo cez koalíciu, musel som pristúpiť na tento (septembrový) termín,“ povedal predkladateľ návrhu Jozef Halecký (ĽS-HZDS).

Radšej dočasné
Šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliáš zasa upozorňuje na možné zneužívanie nových pravidiel. "Môže to ochrániť niektorých ľudí pre hmotnou núdzou, no malo by ísť o dočasné opatrenie.“

Prečítajte si aj:
Podporu dostane viac ľudí

Dostať sa k dávke v nezamestnanosti bude pre takmer 50-tisíc ľudí bez práce jednoduchšie. Parlament totiž včera schválil zmiernenie podmienok na poberanie podpory. Platiť začnú od septembra a štátnu pokladnicu bude stáť okolo 40 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:46