StoryEditor

Kromerová pre HN: Odvodové prázdniny netreba

19.08.2010, 00:00

Vláda chce od budúceho roka zrušiť odvodové prázdniny pre tých živnostníkov, ktorí si živnosť zrušili a následne znovu založili. Pomôže to obmedziť špekulácie?
Nemyslím si, že by to doteraz takto fungovalo. Zavedenie ročných odvodových prázdnin pre živnostníkov od začiatku nebolo dobrým rozhodnutím. Štát tak chcel motivovať ľudí, aby začali podnikať, avšak nie je to systémové riešenie. Systémové aj spravodlivé by bolo, keby zo sociálneho a zdravotného poistenia nebol vyňatý nikto. Živnostník takto nie je v prípade potreby zabezpečený.

Čo by teda pomohlo živnostníkom viac ako odvodové prázdniny?
Keď vláda môže dať bankám alebo veľkým zahraničným investorom desaťročné daňové prázdniny, mohla by nájsť peniaze napríklad aj na príspevok na vytvorenie pracovného miesta pre živnostníkov. Odvodové prázdniny nikomu neslúžili.

Bude sa kvôli zrušeniu odvodových prázdnin zakladať menej živností?
Je to jedno z prvých a najjednoduchších avizovaných opatrení vlády na konsolidáciu verejných financií. Živnostníkov sú tisíce, ale na rozdiel od veľkých podnikateľských subjektov sú individuálni, preto si to nikto nevšíma. Z tohto hľadiska nie je dôležité, že živnostníci prvý rok neplatia odvody. Zakladanie živností napokon zásadne neovplyvnila ani kríza.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:49