StoryEditor

Jahnátek v januári neočakáva plynovú krízu

30.12.2009, 14:19
Autor:
SITASITA

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek nepredpokladá, že by v januári nastali opätovné problémy s dodávkami zemného plynu na Slovensko. Ako v rozhovore pre agentúru SITA uviedol minister Jahnátek, ak by sa mala zopakovať plynová kríza z januára 2009, tak to skôr bude začiatkom februára. "Ja už som dal pokyn, aby počas vianočného obdobia boli pripravení členovia krízového štábu. Hoci osobne nepredpokladám, že by plynová kríza mala nastať v januári. Skôr osobne očakávam, že by problémy s plynom mohli nastať začiatkom februára, až by teda nastali, ale nechcem rozširovať nejaké poplašné správy, hovorím iba svoj úsudok," povedal Jahnátek.

Podľa ministra v každom prípade je naivné si myslieť, že by sa už plynová kríza nemohla zopakovať, aj keď to Rusko a Ukrajina viackrát deklarovali. "Názor Európskej komisie je trošku opatrnejší. Problémom je najmä politická stabilita na Ukrajine. Je dosť riskantné ak si niekto myslí, že Ukrajina bude pernamentne platiť svoje poplatky za dodávky plynu. Pre mňa je určitým povzbudením, že sa ukrajinská a ruská strana dohodli, že Rusko bude požadovať platby len za reálny plyn, ktorý dodalo. Ja celkom nevylučujem, že sa môže skomplikovať situácia pred prezidentskými voľbami na Ukrajine tak, že sa použije plyn," konštatoval Jahnátek.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) ako aj prevádzkovateľ plynových zásobníkov, spoločnosť Nafta, a.s., deklarovali pripravenosť na prípadnú plynovú krízu. "V súčasnosti sa naši zákazníci môžu spoľahnúť, že aj v prípade obmedzenia alebo zastavenia dodávok zemného plynu z Ruska je SPP schopný a pripravený zabezpečiť dodávky pre svojich odberateľov na Slovensku, vrátane priemyselných odberateľov, bez obmedzení. Podarilo sa nám to vďaka diverzifikácii zdrojov, schopnosti spustiť okamžite reverzný chod a plným zásobníkom," uviedol pre agentúru SITA hovorca SPP Ondrej Šebesta.

SPP uzavrel diverzifikačný kontrakt so spoločnosťou E.ON Ruhrgas a GDF Suez. Na základe týchto dohôd spoločnosti dodajú na Slovensko zo svojich západných zdrojov plyn až do celkovej výšky 850 mil. metrov kubických ročne. Slovenskí plynári začiatkom augusta uzavreli zmluvu o výpomocných dodávkach plynu aj s nemeckou spoločnosťou VNG-Verbundnetz Gas, ktorá v prípade plynovej krízy dodá pre Slovensko do 30 mil. metrov kubických zemného plynu.

Ako uviedol na decembrovom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ spoločnosti Nafta Martin Hollý, v súčasnosti je skladovacia kapacita zásobníkov zazmluvnená na 100 %. Nafta v súčasnosti disponuje skladovacou kapacitou na úrovni 2,13 mld. metrov kubických.

V neposlednom rade sa bude Slovensko v prípade plynovej krízy znova spoliehať na reverzný tok plynu z Českej republiky. "Na základe januárovej plynovej krízy boli vykonané technické opatrenia, ktorými je umožnený reverzný tok plynu z ČR na Slovensko s kapacitou 15 mil. metrov kubických plynu denne, ktorú je možné rozšíriť v prípade potreby na 25 mil. metrov kubických plynu denne," informoval rezort hospodárstva.

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári tohto roka. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre Európsku úniu. Až 80 percent ruského plynu sa do Európy dostáva cez Ukrajinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:51