StoryEditor

Gazprom neočakáva zopakovanie sporov s Ukrajinou

31.12.2009, 14:53
Autor:
SITASITA

Ruský plynárenský monopol Gazprom podľa svojho hovorcu neočakáva obnovenie novoročných sporov o cenu plynu s Ukrajinou potom, čo s Kyjevom podpísal nový desaťročný kontrakt. "S (ukrajinskou spoločnosťou) Naftogaz sme, podľa môjho názoru, podpísali dobrú zmluvu," povedal Sergej Kuprijanov v živom vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy. Riziko, že Rusko bude v roku 2010 pokutovať Ukrajinu za nižší než zmluvne dohodnutý odber plynu, sa podľa neho blíži nule. Hovorca ruskej štátnej firmy ďalej uviedol, že Gazprom pozastavil právne spory, ktoré vedie na súde v Štokholme s ukrajinskou spoločnosťou Naftogaz v súvislosti s plynovou krízou z januára tohto roka.

Gazprom v pondelok potvrdil očakávania, že Ukrajina zaplatí za celé decembrové dodávky plynu. Generálny riaditeľ ruského plynárenského gigantu Alexej Miller tak v podstate odvolal svoje minulotýždňové poznámky, keď situáciu na Ukrajine v súvislosti s platbami za decembrové dodávky plynu označil za veľmi znepokojujúcu.

Pre spor Kyjeva a Moskvy o ceny plynu sa v januári tohto roka na zhruba dva týždne zastavil tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do európskych krajín. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre Európsku úniu. Až 80 percent ruského plynu sa do Európy dostáva cez Ukrajinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:30