StoryEditor

Odvolaný diaľničiar mohol mať odstupné. Ale ho nechce

17.05.2011, 00:00

Odvolaný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Alan Sitár má nárok na odstupné. Ale nechce ho. "Platí to, čo povedal minister dopravy Ján Figeľ. Nedostanem žiadne odstupné," povedal pre HN.

Figeľ odvolal Sitára minulý týždeň pre nákupy školení, ktoré sa mali konať v luxusnom hoteli. Minister tvrdí, že Sitár sa nemôže dožadovať odstupného, keďže na začiatku mája vydal smernicu, ktorá mení pravidlá odmeňovania u diaľničiarov. A tiež ruší odstupné.

Podľa právnikov však Sitárovi odstupné patrí. Bez dodatku k zmluve totiž Figeľova smernica neplatí. A ten podpísať nestihol. Preto by mal dostať ešte tri mesačné platy. "Keď mal v zmluve takéto odstupné, tak to iba smernica nemôže zmeniť," hovorí právnik Marek Benedik z kancelárie Havlát & Partners.
Koľko Sitár zarábal, diaľničiari neprezradili.

Dodatok nepodpísal
Sitár opustil svoj post minulý štvrtok. Šéf diaľničiarov obstarával školenia krátko pred tým, ako mal začať platiť prísnejší zákon o verejnom obstarávaní. Vybral si pritom firmu FranklinCovey, s ktorou spolupracoval aj Figeľov hlavný poradca Marián Kolník. Sitár svoj postup pred odchodom obhajoval. Tvrdil, že tak chcel urýchliť vypísanie súťaží na ďalšie ďialničné úseky.

Nové pravidlá odmeňovania podpísal Figeľ 5. mája ako jediný akcionár Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). "Nakoľko NDS dostala všetky potrebné podklady koncom minulého týždňa, nebolo možné z praktického hľadiska vyhotoviť dodatky k zmluvám," priznáva hovorca diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík.
Sitár o tejto zmene nevedel. To, že odstupné nedostane, mu povedali diaľničiari včera.

Právnici: Nárok má
Preto mu odstupné patrí, tvrdia právnici. Ak sa totiž zmena v odmeňovaní podľa výkonnosti podniku a stopnutie odstupného nedostalo do jeho zmluvy, Figeľova smernica nie je právoplatná. "Smernica nestačí. To treba ešte pretransformovať do zmluvných vzťahov. Pokiaľ toto nebolo vykonané, tak nárok na odstupné má," hovorí Benedik. "Právne musí byť urobený dodatok. Keď nie je, podmienky odstupného sa nezmenili," pridáva sa právnik, ktorý nechcel byť menovaný.

Dodatok k zmluve, ktorým sa ruší nárok na odstupné, pritom nepodpísal ani Sitárov dočasný nástupca Ján Kotuľa. "Ani ja som to ešte nepodpisoval," potvrdil.
To však Sitárovi neprekáža. O peniaze, na ktoré má podľa zmluvy nárok, sa biť nebude. "Pre mňa odstupné nehralo žiadnu rolu," hovorí.

Sitár bol v minulosti šéfom poradcov predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu. Je druhým šéfom štátnej firmy, ktorého Figeľ najskôr vymenoval a potom odvolal. V marci musela skončiť šéfka Slovenskej pošty Paulína Štefanovičová. Tá dostala podľa medializovaných informácií odstupné takmer 9-tisíc eur. Marek Ročkár

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:12