StoryEditor

Beblavý chce predĺžiť dovolenku

17.06.2011, 00:00
Dovolenka by mala byť pre všetkých o týždeň dlhšia. Takúto zmenu chce do Zákonníka práce pretlačiť poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Chce tak pomôcť mladým rodičom, ktorých by podľa neho novela ministra práce Jozefa Mihála (SaS) znevýhodnila. Jeho novela by totiž päťtýždňovú dovolenku priznávala iba ľuďom nad 33 rokov. „Jeden týždeň dovolenky navyše vnímam ako podporu plnenia rodičovských povinností,“ zdôvodnil Beblavý. V súčasnosti okrem vekovej hranice 33 rokov treba na viac dovolenky odrobiť 15 rokov.

Bez podpory koalície
Pri tejto snahe však v koalícii ostáva osamotený. Žiadna zo strán zatiaľ nepotvrdila, že jeho návrh podporí. Na svojej strane tak má iba Obyčajných ľudí a opozičný Smer-SD. „Nemáme s tým problém,“ podotkol Jozef Viskupič (Obyčajní ľudia). „Sme pripravení podporiť zmeny, ktoré budú v prospech ľudí, ale ani toto neznamená, že podporíme novelu ako celok,“ pridáva Braňo Ondruš (Smer-SD).

KDH aj Beblavého materská SDKÚ-DS už teraz tvrdia, že s jeho návrhom nesúhlasia. „Tento návrh nepodporujem. Podporujem Mihálov návrh, ten, ktorý bol schválený vo vláde,“ poznamenal podpredseda KDH Július Brocka. Beblavý sa včera snažil predĺženie dovolenky pretlačiť do zákonníka na výbore pre vzdelávanie. To sa mu napokon nepodarilo. Preto plánuje pozmeňovací návrh predložiť v pléne. „Budeme ho od toho odhovárať,“ povedal Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

SaS o návrhu bude ešte rokovať. Minister Mihál pritom včera tvrdil, že by dlhšiu dovolenku v zákonníku dokázal akceptovať. Nerozhodnutý je aj Most-Híd. „Neviem, či práve teraz, keď sme v kríze, máme riešiť to, že budeme menej robiť. Rád by som najskôr videl nejaký finančný dopad na zamestnávateľov,“ konštatoval podpredseda strany Ivan Švejna.

Firmám stúpnu náklady
Odborníci upozorňujú, že viac dovolenky by zvýšilo firmám náklady. „Keď budú musieť firmy prijať ľudí navyše, tak sa rast miezd spomalí,“ hovorí analytik Tatra banky Juraj Valachy.

„Nie je to krok, ktorý by pomohol ekonomike dostať sa z hospodárskej krízy. Zvýši to tlak na zamestnancov a ich produktivitu. V konečnom dôsledku to pôjde proti zamestnancom,“ komentoval návrh Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.

Viaceré oslovené firmy však prezradili, že už teraz poskytujú pracovníkom viac voľných dní, ako im prikazuje Zákonník práce. Zhodne však tvrdia, že Beblavého novinka by znamenala vyššie aj náklady. „Súčasná základná výmera dovolenky vo väzbe na odpracované roky a vek zamestnanca je pre našu spoločnosť vyhovujúca. Nepovažujeme preto za účelnú túto zmenu Zákonníka práce,“ zhodnotila Patrícia Kubicová zo Slovenského plynárenského priemyslu.

„Mohlo by to viesť k tlaku na vytvorenie nových pracovných miest,“ dodáva riaditeľka úseku ľudských zdrojov VÚB banky Silvia Púchovská. Podľa Valachyho môže nábor nových ľudí brzdiť zvyšovanie platov najmä v priemysle.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:52