StoryEditor

Firmy bojujú o reformu odvodov

18.05.2011, 00:00
Firmy sa na poslednú chvíľu snažia meniť odvodovú reformu. "Našou základnou požiadavkou je znížiť sociálny odvod pre zamestnancov o jeden percentuálny bod," hovorí viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko.

Sociálnej poisťovni by tak zamestnanci platili 18-, nie 19-percentný odvod, ako to navrhuje rezort financií. Znižovať tento odvod chce koalícia až neskôr.

Zástupcovia živnostníkov tiež požadujú zavedenie tzv. licencií. Nimi by sa dali jednorazovo zaplatiť dane a odvody.
Už zajtra by mala o odvodovej reforme rokovať vláda. Očakáva sa, že ju poslancom posunú bez zásahov. Preto firmy zrejme budú môcť presadiť svoje návrhy až na pôde parlamentu. Nemajú však podporu všetkých koaličných strán. „Nevidím teraz priestor na podporu takých či onakých zmien,“ hovorí poslanec SaS Jozef Kollár.

Pred tým o zmenách chcú rokovať aj s ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS).

Šetriť sa vraj ešte dá
Okrem nižších odvodov republiková únia navrhuje aj rozšírenie odvodovej výnimky pre všetkých dohodárov. Odvody do príjmu 200 eur mesačne by teda neplatili ani tí dohodári, ktorí majú viac druhov príjmov. Návrh firiem by však znamenal asi 200-miliónový výpadok príjmov štátu. Ten by malo pokryť obmedzenie nákupov rezortov či prepúšťanie úradníkov. „V súčasnosti pracuje v štátnej správe viac ľudí, ako to bolo v roku 2009. K reálnemu znižovaniu zamestnancov dosiaľ nedošlo,“ podotkol Špirko.

Priestor na ďalšie škrty vidí aj analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana. „Priestor na úsporné opatrenia hlavne v oblasti mandatórnych výdavkov v požadovanej výške 200 miliónov eur určite existuje.“

Žiaden z rezortov, ktoré HN oslovili, sa však zatiaľ na ďalšie prepúšťanie nechystá. Niektoré však nevylúčili, že k tomu napokon siahnu. „Ak sa ukáže, že pre optimálny chod rezortu stačí aj menej miest, nebránime sa ďalšiemu prepúšťaniu,“ odkázala Andrea Hajdúchová z ministerstva práce.

Viac času na podnikanie
Živnostníci v spoločnom návrhu so zamestnávateľmi presadzujú licencie. Nimi by sa jednorazovo zaplatili odvody a dane. Dali by sa uplatniť len do ročného príjmu 15-tisíc eur. Výška licencie by bola 3 200 eur. Oproti Miklošovmu návrhu by si tak niektorí živnostníci polepšili zhruba o 650 eur.

Podľa prezidenta Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov Vladimíra Sirotku ich návrh dieru v rozpočte nespôsobí. Systém totiž bude jednoduchší. „Ľudia sa prihlásia k plateniu odvodov, aby mali pokoj. Potom by štát získal viac peňazí.“ V prípade, že by si licenciu nekúpili, odvody a dane by zaplatili klasickou cestou.

O svojich návrhoch budú firmy a živnostníci onedlho diskutovať s Miklošom. Ten zmeny v reforme nevylučuje. „Ak sa počas legislatívneho procesu nejaký komplexný konštruktívny návrh vyskytne, ministerstvo o ňom bude ochotne diskutovať,“ poznamenal hovorca rezortu Martin Jaroš.

Poslanci neistí
Zmeny nevylučujú ani niektorí poslanci Mosta-Híd, KDH či platformy OKS. „Diskutuje sa do poslednej chvíle a zmeny sú možné,“ povedal podpredseda KDH Július Brocka. Ten však nevidí šance, že by licencie mohli získať v parlamente podporu. „Žiadnu zo strán tento návrh neoslovil,“ dodal.

Či sa však firmám podarí pretlačiť nižšie odvody, je otázne. „Je jasné, že záujmové skupiny sa teraz budú snažiť presadiť nejaké zmeny. Poslanci by tomuto tlaku nemali podľahnúť. Inak bude z reformy trhací kalendár,“ podotkol Kollár.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:05