StoryEditor

Anketa: Ako z ekonomického hľadiska vnímate znovuzvolenie Obamu?

07.11.2012, 23:00
Autor:
REDRED

Marek Gábriš,
ČSOB
Prezident Barack Obama si víťazstvom nad republikánom Mittom Romneym zabezpečil ďalšie štyri roky v Bielom dome. Z tohto hľadiska sa dá očakávať pokračovanie dosiaľ uplatňovanej politiky. Pre trhy je však menej priaznivé to, že pretrvá aj súčasné rozloženie síl v Kongrese a Senáte. Kým republikáni si udržali väčšinu v Kongrese, tak demokrati zase v Snemovni reprezentantov. To sťažuje šancu Obamovej administratívy na presadenie svojej agendy. Zároveň rastie pravdepodobnosť pádu z fiškálneho útesu už koncom tohto roka.

Ján Beňák,
Trimbroker
Dôležité bude, ako sa Obama popasuje s fiškálnym útesom, teda automatickým zvýšením daní a znížením výdavkov. Na najbližšie mesiace ide o najväčšiu výzvu americkej ekonomiky. Obama musí zapracovať na zlepšení pracovného trhu, pretože aj keď je miera nezamestnanosti nízka, celkovo je na tom pracovný trh horšie, než ukazujú oficiálne čísla. Dlhodobo nezamestnaní sú totiž vyradení z pracovnej sily. Romney plánoval znížiť dane pre firmy a zvýšiť zamestnanosť cez zvýšenie investícií firiem v USA. Obama o takomto pláne neuvažuje.

Jaroslav Brychta,
XTradeBrokers
Žiadne zásadné reformy neočakávam a USA budú podľa mňa naďalej ekonomikou rastúcou primárne vďaka zvyšujúcemu sa zadlžovaniu federálnej vlády a znehodnocovaniu meny americkou centrálnou bankou. Ako najväčší obchodný partner Európy bude pokračovať v udržovaní statusu quo. Dočkáme sa od neho ďalšieho zvyšovania úlohy štátu v ekonomike, socializácie strát, znehodnocovania meny a prehlbovania nerovnomernosti rozdelenie bohatstva.

Vladimír Gešperík,
Capitalmarkets
Výhra Obamu znamená kontinuitu fiškálnych stimulov v USA, aj keď v obmedzenejšej forme. Fiškálny útes je predo dvermi, hoci sa pravdepodobne presunul až na koniec januára 2013. Výhra Obamu tiež znamená zvýšenie daní pre najbohatších v USA, teda s príjmom viac ako 250-tisíc dolárov ročne. Aj pre Fed a Bernankeho znamená výhra kontinuitu. Kontinuita je pre akciové trhy zväčša pozitívna, aj keď to najlepšie na akciových trhoch už máme tento rok za sebou. Európu dnes viac ako situácia v USA ovplyvňuje ECB a voľby v Nemecku budúce leto.

Marek Hatlapatka,
Cyrrus
Pre ekonomiku USA sa nič zásadné nemení. V Senáte si krehkú väčšinu udržali demokrati, čo znamená, že Kongres zostáva rozpoltený. A to, čo je pre americkú a svetovú ekonomiku kľúčové, teda vyriešenie fiškálneho útesu, tak stále zostáva s veľkým otáznikom. Finančné trhy pomerne priaznivo reagujú na to, že Obama je známy svojou podporou súčasného šéfa Fedu Bernankeho a investori si teda sľubujú, že bude pokračovať súčasná uvoľnená menová politika americkej centrálnej banky.

Boris Tomčiak,
Colosseum
Reakcia trhov na Obamovo znovuzvolenie je pozitívna. Žiadne drastické rozpočtové škrty sa nepredpokladajú. Vláda Spojených štátov bude pokračovať v opatreniach zameraných na podporu ekonomického rastu, aj keď jej manévrovací priestor je pre vysoký dlh veľmi obmedzený. Pre svet a Európu je Obamova výhra priaznivá. Uvoľnená fiškálna politika v USA podporí tamojšiu spotrebu, vďaka čomu by sa mohol zvýšiť dovoz tovarov z Ázie i Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:05