StoryEditor

Eurozóna prežije. Nemá lepšiu možnosť

Ivan Šramko, bývalý guvernér centrálnej banky, v rozhovore o možných dôsledkoch dlhovej krízy.

Ako vnímate výzvy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorí navrhujú vyrovnané rozpočty a eurovládu?
Určite by sprísnenie rozpočtových pravidiel bolo potrebné, ale títo politici nezabezpečili ani len plnenie existujúcich. Dokonca nezodpovedne v roku 2005 pravidlá paktu a stability zmäkčili. V oboch krajinách sa blížia voľby, a tak rôznych podobných dobre znejúcich iniciatív budeme počuť mnoho. Dôležité však bude, ako a či vôbec sa budú realizovať.

Prežije euro bez jednotnej fiškálnej politiky?
Eurozóna nepotrebuje jednotnú fiškálnu politiku a neverím, že by krajiny boli schopné sa na nej dohodnúť. Na to, aby dôveryhodne fungovala, by stačilo, aby dodržiavala dohodnuté pravidlá, čo je však po rokoch ich porušovania ťažko dosiahnuteľné.

Prežije eurozóna v súčasnom zložení?
Verím, že prežije. Iná, lepšia alternatíva neexistuje. Navyše eurozóna sa nedá oddeľovať od Európskej únie. Všetky krajiny únie sú členmi hospodárskej a menovej únie. Niektoré majú výnimku a euro nepoužívajú. Vôbec si neviem predstaviť, že by nastal nejaký scenár rozpadu eurozóny bez toho, aby sa nerozpadla Európska únia.

 

 


Celý rozhovor nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:57