StoryEditor

Penta čelí podozreniam z korupcie

20.10.2011, 00:00

Šéf investičnej skupiny Penta Marek Dospiva čelí podozreniam z korupcie. Vyšetrovatelia z protikoručného útvaru českej polície preverujú podozrenie, že český minister financií Miroslav Kalousek prevzal od Dospivu úplatok v hodnote niekoľko miliónov českých korún. Na prípad upozornil český denník Právo. Prípad sa mal podľa denníka odohrať pred tromi rokmi.

Licencie na hazard

Vtedy Kalousek ako šéf rezortu financií za KDÚ-ČSL vo vláde Mirka Topolánka (ODS) povolil internetový hazard s tým, že Pente patrí v Českej republike stávková spoločnosť Fortuna, ktorej na povolení hazardu malo mimoriadne záležať. „Túto licenciu vtedy dostali úplne všetky subjekty, ktoré o ňu požiadali. Nakoniec to i vyšetrovanie nakoniec ukáže,“ reagoval pre HN Kalouskov hovorca Ondřej Jakob.Polícia preveruje aj sponzorský dar pre vládnu stranu TOP 09, kde je Kalousek podpredsedom. Tá pred dvoma rokmi dostala jedenásť miliónov korún od brnianskeho podnikateľa Dušana Novotného, ktorý v roku 2004 predal sieť lekární práve Pente. „Ide o politický akt podpredsedu strany Vecí verejných, ktorý dal trestné oznámenie. Je to nezmyselná konštrukcia pána Jarolíma z Vecí verejných a pána senátora Čunka. Úplne to odmietame,“ povedal Jakob.

Penta to odmieta

Úvahy o korupcii odmietla aj Penta. „Ide vraj o umelú konštrukciu, ktorú šíri bývalý predseda ľudovcov Jiří Čuněk. Ten na jar tohto roku obvinil Dospivu, že za povolenie internetových stávok ponúkal veľké peniaze,“ povedal hovorca Penty Martin Danko. „Pán Dospiva nikdy s pánom Čunkom nerokoval, nepozná ho a nikdy s ním ani takú vec neriešil. Dôrazne sa voči tomu ohradzujeme,“ skonštatoval.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:17