StoryEditor

Obrat. Ukrajinci chcú plyn zo Slovenska

10.02.2013, 23:00

Spory s Rusmi chcú Ukrajinci vyriešiť cez Slovensko. Tamojší minister energetiky a uhoľného priemyslu Eduard Stavickij totiž vyhlásil, že Ukrajina chce už počas prvého štvrťroku dovážať plyn zo západu práve cez naše potrubie Eustream. Ukrajina totiž odmieta zaplatiť sedem miliárd dolárov (5,23 miliardy eur) za neodobraný plyn v minulom roku, a preto plánuje dovážať komoditu zo západu.
Náš prepravca sa však zatiaľ s Ukrajincami nedohodol na prepojení, ktoré by takýto biznis umožnilo. "Nepotvrdil sa postačujúci záväzný záujem účastníkov trhu o nové kapacity. Ekonomická návratnosť projektu nie je zaručená," povedal hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Chcú dobudovať prepojenie
Smerom na Ukrajinu je Eustream pripravený dovážať vyše 80 miliónov kubíkov denne. Najprv však náš východný sused musí byť pripravený ho technicky prevziať. Stavickij vyhlásil, že Ukrajina chce doriešiť aj túto otázku.

Podarilo sa im to v prípade Maďarska, ktoré by malo Ukrajinu taktiež zásobovať plynom. Ukrajinci sa dohodli aj s nemeckým koncernom RWE. Nemci podpísali s ukrajinským Naftogazom rámcovú zmluvu o dodávke plynu v objeme 10 miliárd kubíkov ročne.

Eustream sa zatiaľ k aktuálnej požiadavke Ukrajincov nevyjadril. "Rešpektujeme výsledky procesu Open Season, ktorý rozhodol, že projekt fyzického reverzného prepojenia nie je za súčasnej situácie ekonomicky návratný," povedal hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič.

O tom, či na prepravu budú môcť využiť aj Slovensko, rozhodne podľa Jurikoviča rokovanie medzi naším Eustreamom a ukrajinskou stranou. Situácia je o to zložitejšia, že do spoločnosti vstúpil nový akcionár -- Energetický prumyslový holding. Českí manažéri len pred pár týždňami obsadili predstavenstvo našej firmy a pripravujú stratégiu na dlhšie obdobie.

Dôležitá tepna
Ukrajina má s Rusmi dlhodobé spory kvôli plynu, ktoré v roku 2009 vyústili do plynovej krízy, pretože plyn k nám prúdi z východu práve cez Ukrajinu. Kríza vtedy výrazne zasiahla aj Slovensko, keď viaceré firmy museli prerušiť výrobu pre nedostatok energie.

Podobná situácia však v súčasnosti nehrozí. Najväčší dodávateľ plynu u nás Slovenský plynárenský priemysel má totiž dostatočné zásoby pod zemou, a v prípade núdze vieme dovážať plyn aj z Rakúska a Česka, vďaka reverznému toku. Celkovo tak vieme doviezť až takmer 60 miliónov kubíkov denne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:19