StoryEditor

Malatinský chce, aby v U.S. Steel zvýšili výkon elektrárne

24.01.2013, 23:00
U.S. Steel má pomôcť nový zákon. Malatinský chce v parlamente pretlačiť novelu o obnoviteľných zdrojoch energie.

Fabrike U.S. Steel má pomôcť nový zákon. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský chce v parlamente pretlačiť novelu o obnoviteľných zdrojoch energie. Vďaka nej by štát mohol vyjsť v ústrety aj košickým železiarňam, ktorých americkí akcionári pohrozili predajom podniku. „Tento zákon v niektorých parametroch umožní podporu aj pre U.S. Steel,“ povedal minister na včerajšom zasadnutí komisie pre energetiku v parlamente.

Ide najmä o zvýšenú podporu elektrární s vysoko účinnou kombinovanou výrobou. Ak by zákon v parlamente prešiel, takíto energetici by dostali štedrý doplatok za každú vyrobenú megawatthodinu aj v prípade, že ich elektráreň má vyšší výkon než 200 megawattov. Práve to je dnes hranica, nad ktorou už výrobca stráca nárok na podporu.

Košické železiarne by teda podľa nových pravidiel mohli zrekonštruovať svoju elektráreň a zvýšiť jej výkon tak, aby boli sebestačné, a zároveň získali slušnú sumu na doplatkoch za energiu.

Získané milióny by im vykompenzovali vysoké prepojovacie poplatky, ktoré im zvyšujú náklady o 20 miliónov eur. Na rekonštrukciu elektrárne by zase mohli získať peniaze od štátu ako investičnú pomoc.

Proti novele zákona sa stavia opozícia. Pravicové strany upozorňujú, že nové pravidlo by zvýšilo hranicu pre podporu vysoko účinnej kombinovanej výroby tak, že na tom zarobí bratislavský Paroplynový cyklus, ktorý bol v rukách Penty. Opozícia od vlády očakáva úplne nové znenie zákona, ktoré prejde štandardným legislatívnym procesom. Spomínaná novela totiž išla do parlamentu v skrátenom, čiže sa k nej v rámci pripomienkového konania nevyjadrovali ministerstvá ani verejnosť. Momentálne je zákon v druhom čítaní a poslanci ho tak môžu schváliť už na najbližšom zasadnutí Národnej rady na budúci utorok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:17