StoryEditor

Zdravie cez internet bude lacnejšie

13.05.2011, 00:00

IT firmy prišli o miliónový biznis. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) znížil cenu elektronického zdravotníctva o 114 miliónov eur. „Znížili sa odhadované ceny plánovaných investícií,“ povedala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Podľa oslovených odborníkov totiž viaceré funkcie, s ktorými pôvodný projekt počítal, prinášali minimálny úžitok pacientom či lekárom. Mali si ich presadiť IT firmy, ktoré na nich chceli zarobiť.

Rezort ušetrí napríklad na elektronických zdravotných knižkách, v ktorých budú mať ľudia informácie o svojom zdravotnom stave. Informácie pre tieto dátové nosiče sa mali pôvodne získavať skenovaním existujúcich papierových kariet. Po novom sa však použijú údaje zdravotných poisťovní, ktoré už väčšinu majú v elektronickej podobe.

eHealth pre IT biznis
Projekt eHealth má ľuďom výrazne zjednodušiť život. Lieky sa majú predpisovať cez internet, rovnako sa bude dať aj objednať u lekára. Väčšiu časť nákladov majú pokryť eurofondy. Pôvodná hodnota projektu, s ktorou počítala bývalá vláda, bola 252 miliónov eur.

K predraženiu podľa rezortu a analytikov došlo aj preto, že viaceré IT firmy, ktoré eHealth vymýšľali, svoje predstavy takmer vôbec nekonzultovali so zástupcami lekárov, lekární ani poisťovní. A predošlé vedenie ministerstva ich víziu prijalo. „Ak produkty eHealthu vymýšľajú úradníci alebo IT firmy, výsledkom sú riešenia, ktoré nik nepotrebuje.
Pri revízii eHealthu sa projekt očisťoval práve o takéto pasáže,“ zhodnotil Tomáš Szalay, analytik Health Policy Institute.

IT asociácia Slovenska sa k predraženiu vyjadriť nechcela. Konzorcium firiem NESS a LYNX, ktoré má pripraviť prvú fázu projektu, nás pri tejto otázke odkázalo na rezort zdravotníctva.

Menej z rozpočtu
Bývalý šéf ministerstva Richard Raši (Smer-SD) zníženie nákladov spochybňuje. „Je to podobné, ako keď sa rozhodnete postaviť polovicu plánovaných diaľničných úsekov a prezentujete zníženú investíciu ako úspech,“ tvrdí.

Ministerstvo obmedzilo hlavne tie investície, ktoré mali byť hradené zo štátneho rozpočtu. Bývalá vláda plánovala takto minúť 122 miliónov eur. Aká časť pôjde z peňazí slovenských daňovníkov na eHealth, zdravotníci zatiaľ nevedia. „V súčasnosti o tejto podpore prebiehajú rokovania s ministerstvom financií,“ hovorí Zollerová.

Raši zdôraznil, že práve peniazmi z rozpočtu sa mali do projektu zapojiť lekári a nemocnice. „Ak to nebude zaplatené zo štátneho rozpočtu, ale z prostriedkov samotných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, bude to ďalší klinec do rakvy zdravotníkov,“ podotkol.

Celý projekt sa však zrejme oneskorí. Pôvodne mal byť dokončený v roku 2013. Rezort teraz odhaduje, že to bude o tri roky neskôr. Koľko bude ročne stáť prevádzka systému, ministerstvo prezradí o niekoľko týždňov. Ministerstvo pritom predpokladá, že tieto náklady by mohli byť financované z úspor.

Subdodávky vidieť
Subdodávateľmi konzorcia majú byť napríklad firmy Cisco, HP či Microsoft. Na rozdiel od projektu UNITAS, ktorým má spoločnosť IBM zjednotiť výber daní odvodov a ciel, nie sú tajní. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje ešte ďalšie dva hlavné projekty pre eHealth. Prvý má stáť 50 miliónov eur, z väčšej časti má byť zaplatený z eurofondov. „Tretí nosný projekt a jeho hodnota bude predmetom diskusie až v nasledujúcom období,“ povedala Zollerová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:59