StoryEditor

VOP Nováky sa majú vrátiť do zisku

20.12.2012, 23:00

VOP Nováky má v súkromných rukách priniesť zisky. Dopomôcť mu k tomu má rozšírenie výroby a viac zákaziek. "Veríme, že podnik má potenciál. Inak by sme sa do súťaže nezapojili. V minulosti neboli možnosti výroby využívané dostatočne," hovorí Marián Goga, konateľ firmy MSM Martin, ktorá si vojenský podnik prenajala od 1. januára na dvadsať rokov. Rozbeh výroby si však vyžaduje nové investície aj zmenu manažmentu.

Riešením civilná výroba
Podnik v Novákoch prežíval dlhé roky na hrane udržateľnosti. Situáciu najviac zhoršil tragický výbuch v areáli firmy, ktorý pred piatimi rokmi usmrtil osem a zranil ďalšie desiatky ľudí. Od tohto obdobia zákaziek iba ubúdalo. Ako nočná mora pôsobil aj tohtoročný výbuch granátu, ktorý zabil jedného a zranil ďalších troch zamestnancov. "Technológie vo výrobe si vyžadujú investície. V prvom roku to budú dohromady dva milióny eur. Ďalšie investície sa budú odvíjať od počtu zákaziek," pokračuje Goga. Podľa jeho slov výrobu, ktorá fungovala doposiaľ, nezrušia. Dôjde k jej renovácii a pribudnú aj nové segmenty. "Rozvinieme aj aktivity, ktoré robíme v rámci firmy MSM Martin. Podporiť chceme najmä civilnú výrobu," vysvetľuje Marián Goga. Podnik plánuje počet civilných zákaziek až zdesaťnásobiť.

Orientácia na zahraničie
Využijú pri tom zázemie martinskej firmy. "VOP Nováky má dobré možnosti pre výrobu munície. Naša spoločnosť má zase lepšie možnosti pre distribúciu," vysvetľuje nový nájomca. Okrem doterajšej špeciálnej výroby sa chcú na súkromné podniky orientovať nezbrojárskou výrobou. "Radi by sme pritiahli nových zákazníkov najmä v automobilovom priemysle. Budeme sa venovať automotive," hovorí o plánoch Goga. Prioritou má byť zahraničný odbyt. Prvé dohody už vraj vznikajú.
Posilnenie civilnej výroby však neznamená zníženie záujmu o verejné zákazky. Do tendrov sa chcú hlásiť aj ďalej. "Prioritou budú zahraničné tendre. V začiatkoch sa zameriame najmä na strednú Európu. Máme však záujem o rokovania aj s ďalšími krajinami," prezradil konateľ. Dodáva, že jedným z kľúčových produktov majú byť špeciálne technologické linky na kľúč. Rozvíjať sa teda bude aj inžinierska a projektová činnosť podniku. Radi by vyrobili nové produkty využívané napríklad v mierových misiách.

Vedenie VOP Nováky budú mať na starosti noví ľudia z nájomnej spoločnosti. "Na využívanie majetku nebude mať štát priamy vplyv. Od nájomcu však očakávame, že si splní všetky záväzky. V opačnom prípade by sme uplatnili sankčné mechanizmy zo zmluvy," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Okrem manažmentu však v štruktúrach veľa zmien nenastane. "Pracovné zmluvy sme ponúkli každému z pôvodných zamestnancov. Zatiaľ nám ich podpísalo približne 110 pracovníkov. Odmietli len traja," opisuje postupy pri nábore Marián Goga. Hoci tabuľkové odmeňovanie z minulosti nie je pre nového investora veľkým lákadlom, MSM Martin sa zaviazal dodržať doterajšie platové hodnotenie. Počty zamestnancov by dokonca radi rozšíril. Bude to závisieť od toho, aké tendre a súkromné zákazky dostanú. "Plán predpokladá, že už rok 2013 prinesie vyrovnanie hospodárskeho výsledku spoločnosti," uzavrel Goga. Súkromná firma si podnik prenajala na dvadsať rokov za sumu 20-tisíc eur mesačne. Štátu s novým nájomcom ubudne starostí. "Prenájom VOP Nováky vnímame ako pozitívny krok. Oceňujeme, že nájomca zachová pracovné pozície aj bez finančných stimulov či úľav," potvrdzuje Stanislav Jurikovič, hovorca ministerstva hospodárstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:58