StoryEditor

Mihál chce otvoriť druhý pilier pre mladých (video)

09.05.2011, 00:00
Druhý dôchodkový pilier by sa mal znova otvoriť. Myslí si to minister práce Jozef Mihál (SaS).

Podľa neho doň totiž množstvo mladých nestihlo vstúpiť, keď za bývalej vlády prestal byť povinný. „Je veľmi veľa ľudí, ktorí pozabudli, že vstup nie je automatický. Bol by som rád, keby sme im umožnili vstúpiť do tohto piliera. A nevylučujem, že by bolo vôbec dobré otvoriť systém obojsmerne,“ povedal Mihál v rozhovore týždňa pre HN. Ak totiž niekto nesúhlasí so zmenami, ktoré v systéme chystá, mal by mať podľa ministra možnosť z neho odísť. Zrušiť by sa napríklad mali garancie, ktoré ostanú len v konzervatívnom fonde a dôchodkové správcovské spoločnosti budú môcť viac riskovať.

Mihál však môže naraziť na nevôľu koaličných partnerov. Za opätovné otvorenie druhého piliera je len KDH, odmieta to však Most-Híd aj SDKÚ-DS. Druhý pilier už dvakrát otvárala vláda Roberta Fica (Smer-SD). „Nechápem, prečo by sme to mali robiť znova,“ povedal podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna. Ak by sa ľuďom umožnil iba vstup, problém by s tým nemal. Ale možnosť vystúpiť odmieta. Tvrdí, že druhý pilier sa vracia do stavu, keď bol zavedený. Takže ľudia z neho odchádzať nemusia.

„Nepozdáva sa mi zámer otvárať druhý pilier. Časté otváranie neprispieva k stabilite,“ pridáva ku kritike poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Mladým ľuďom, ktorí zmeškali vstup do druhého piliera, by sa podľa Švejnu mohla radšej predĺžiť lehota, počas ktorej sa môžu rozhodnúť. „Tá polročná lehota by sa zmenila na štyri roky. Potom by mladí mohli dobrovoľne vstúpiť.“ Mihál chce v koalícii o tomto kroku ešte diskutovať.
Ak bude otvorenie piliera súčasťou návrhu Mihálových zmien, nepodporí ho ani Smer-SD, ktorý odmieta zrušenie garancií. „My v každom prípade prídeme s vlastným legislatívnym návrhom,“ povedal podpredseda ľavičiarov Peter Kažimír.

Niektorí odborníci by však otvorenie druhého piliera privítali. „Je to správne voči ľuďom. Výrazne sa totiž menia podmienky. Navyše je tam možno niekoľko stotisíc ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť.“

01 - Modified: 2004-04-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko znížilo úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:24