StoryEditor

Štát poslal firmám naslepo 400 miliónov

16.02.2012, 23:00
Dôvodom je nefunkčný informačný systém, ktorý rieši Miroslav Mikulčík (na snímke).

Zhruba 384 miliónov eur vyplatil štát od začiatku roka na vratkách DPH. Na parlamentnom finančnom výbore to potvrdil štátny tajomník rezortu financií Vladimír Tvaroška. Štát pritom tieto peniaze posielal firmám de facto naslepo. Pracovníci finančných úradov totiž pre nefungujúci informačný systém nevedia overiť, či firmám ich preplatky skutočne patria a či ich napríklad nemali znížiť o nedoplatky.

Mikulčíkove zásahy
Za problémami sú spory úradníkov o dodávateľa systému. Pôvodne mala informačný systém dodať spoločnosť Novitech. Jej systém však šéf Kompetenčného centra Finančného riaditeľstva Miroslav Mikulčík v januári odmietol. Napriek tomu, že štát zaň už v minulosti zaplatil 4,4 milióna eur. Doplatiť by mal ešte 1,3 milióna.

Namiesto pôvodne pripravovaného systému sa tak nasadzuje nový a dodnes nefunkčný systém, ktorý spoluvytvárala aj firma Bank Pro Soft. V minulosti v nej pritom mala podiel spoločnosť Bank Pro Team, v ktorej pôsobil aj samotný Mikulčík. Koľko doteraz štát zaplatil a koľko ešte bude stáť nový systém, Finančné riaditeľstvo tají.

Pripravujú sa žaloby
„Tento stav je spôsobený tým, že spoločnosť Novitech, ktorá mala dvadsať rokov monopol na informačný systém v daňovej správe, si neplní povinnosti,“ povedal Tvaroška s tým, že Finančné riaditeľstvo preto pripravuje žalobu. Novitech však tiež zvažuje žalobu. Za poškodenie dobrého mena.

Daniari vyčítajú Novitechu, že im nechce poskytnúť dáta z pôvodného systému. „Na migráciu dát nikdy nebola podpísaná zmluva. Tak nás nemôžu vyzývať na migráciu dát,“ reagoval na výbore Jozef Balún z Novitechu.

Na výbore viacerí poslanci nefunkčnosť systému označili za škandál. Preto dnes urobia prvý poslanecký prieskum na jednom z bratislavských úradov.

Hlavnou témou parlamentného výboru bol práve nefunkčný systém daniarov. Pracovníkom finančných úradov pritom zakázali, aby tam prišli. Pre HN to potvrdili viaceré dobre informované zdroje. Aj preto prišla iba jediná daniarka – Zuzana Nerušilová, ktorá okrem iného uviedla, že pre nefunkčnosť systému je daňová správa v kolapse. Zdôraznila, že spomínané vratky DPH naslepo sú protizákonné. „Viem, že robím protizákonnú činnosť. Ale dovolila som vrátiť preplatky len tým firmám, o ktorých som vedela, že sú korektné,“ povedala zúfalá Nerušilová.
Nie je totiž jasné, kto napríklad za neoprávnené vratky, ktoré robia daniari ručne, ponesie zodpovednosť. „Po nasadení systému bude zanalyzovaný celý systém, potom sa pristúpi k vyhodnoteniu,“ hovorí Tvaroška. Ako dodal, nemyslí si, že by za prípadné škody mali niesť zodpovednosť zamestnanci. Systém by mal byť funkčný do konca februára. Do budúceho utorka pritom štát plánuje vrátiť na preplatkoch DPH ešte 40 miliónov eur.

Podľa Finančného riaditeľstva k porušeniu zákona nedochádza. Podľa ich oficiálneho stanoviska totiž mali pracovníci k dispozícii starý systém, z ktorého si mohli overiť, či nejaká firma má, alebo nemá nedoplatky.

Podľa právnika Viliama Karasa z kancelárie Maple & Fish tiež nedošlo k porušeniu zákona. Ako dodal, v prípade, že pracovníci nemali vytvorené vhodné podmienky, takisto nemôžu zodpovedať za škodu. „Ak je zmluva postavená tak, že IBM za nefunkčnosť systému zodpovedná nie je, potom je za škodu zodpovedný štatutár, respektíve vedenie Finančného riaditeľstva,“ podotkol.

Koľko štát do včerajška vráti na DPH neoprávnene, tak ostáva záhadou.

HN sa tiež nepodarilo zistiť, koľko štát zaplatí na úrokoch za meškajúce vratky DPH. Poslanci sa na výbore, na ktorý minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) prísť odmietol, tiež zhodli, že navrhnú, aby postup vedenia daniarov preskúmal aj Najvyšší kontrolný úrad a Úrad vlády.

01 - Modified: 2004-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Označenie cigariet -- dohady a skutočnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:38