StoryEditor

Daňový mix pre mestá a obce Mikloš stiahol

28.10.2011, 00:00

Plán prudkého zoškrtania príjmov samospráv už ministrovi financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS) nevyjde. Takzvaný daňový mix, ktorý mal platiť od budúceho roka, odvolal. Súčasťou jeho pôvodného návrhu bolo výrazné zníženie príjmov z dane z príjmu fyzických osôb. Zároveň však mali samosprávy dostávať aj podiel z dane pridanej hodnoty a spotrebných daní. Výsledkom však napriek tomu mal byť pokles ich príjmov až o 250 miliónov eur.

Stratia menej
Nakoniec však Mikloš daňový mix odvolal. A pristúpil na kompromis, ktorý mu predstavilo Združenie miest a obcí Slovenska. To presadilo, aby sa podiel na dani z práce znížil, no nie až tak výrazne. Výsledkom bude, že samosprávy nestratia 250, ale zhruba 100 miliónov. Celkovo chcú samosprávy získať budúci rok aspoň 1,3 miliardy eur. Aj na to však musia ešte prejsť niektoré zmeny. Samosprávy by napríklad už nemali platiť dane z predaja a prenájmu majetku. „Budúci rok by sme z toho mohli získať 15 až 20 miliónov eur. Chceme však aj vyriešiť sociálne služby, ako aj ďalšie veci,“ povedal HN výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Do nich zaradil napríklad určité uvoľnenie výberu poplatkov v školských jedálňach či obmedzenie striktného zníženia počtu detí v triedach.

Dohoda Mikloša so samosprávami neprekáža ani opozícii. „Pre nás bola kľúčová dohoda s navrhovateľom, teda s ministerstvom financií. Ak sa obce s ministerstvom dohodnú, budeme to rešpektovať,“ reagoval na stiahnutie takzvaného daňového mixu poslanec parlamentu Peter Kažimír (Smer-SD).

Mikloš chcel daňovým mixom zaviesť viac stability do rozpočtov samospráv. Tvrdil, že príjem iba z jednej dane je pre obce rizikovejší. To sa ukázalo aj v čase vypuknutia krízy. Kým dovtedy príjmy samospráv vďaka stúpajúcej zamestnanosti prudko rástli, v úvode recesie výrazne klesli.

Trestať za dlhy
Okrem nižších rozpočtov sa obce musia pripraviť aj na rozpočtovú zodpovednosť. Politici chcú dosiahnuť, aby nielen štát, ale aj samosprávy hospodárili zodpovedne a nevytvárali obrovské sekery. Jedným z riešení je vyhlásenie referenda za odvolanie starostu, ak ten vytvorí vysoký dlh. „Musí tam byť ustanovený mechanizmus, že sa nebudú presúvať bezhlavo pôsobnosti na samosprávy. Ak sa presunú, musí to byť aj zaplatené. Referendum za odvolanie starostu by tam tiež nemalo byť. O všetkých veciach rozhoduje predsa obecné zastupiteľstvo,“ povedal Turčány.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:20