StoryEditor

Richard Sulík začal hrať o všetko

21.09.2011, 00:00
Premiérka chce podľa Mikloša spojiť hlasovanie o eurovale s dôverou vláde. Hrozí pád.

Koalícia Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa dostala do najvážnejšej krízy od volieb. Rozdielne postoje SaS a zvyšku koalície k našej pomoci zadlženým krajinám môžu položiť vládu. Šéf liberálov Richard Sulík včera cez médiá definitívne zamietol za akýchkoľvek okolností zahlasovať za zvýšenie dočasného záchranného fondu eurovalu a zriadenie trvalého. „My sa do tejto nezodpovednej veci, ktorá masívne poškodí Slovensko, namočiť nenecháme.“ Podľa neho by sa mali pravidlá zmeniť tak, aby nemuseli euroval odsúhlasiť všetci v eurozóne.

Pád vlády na dohľad
Hneď na to minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) vyhlásil, že v takom prípade chce premiérka spojiť toto kľúčové hlasovanie aj s hlasovaním o dôvere vláde. Je to stanovisko celej strany, potvrdil jej hovorca Michal Lukáč. Mikloš pripomína, že euroval má zabrániť nekontrolovateľnému hospodárskemu prepadu v zadlženej eurozóne.

Hlasovať sa má už v októbri. „Mám dojem, že Sulík už viac s koalíciou o eurovale nechce rokovať,“ komentuje politológ Martin Klus. Predpokladá skôr koniec vládneho kabinetu Ivety Radičovej. „Sú ochotní radšej potopiť vládu, ako podporiť euroval.“ Sulík však napriek výroku Mikloša predpokladá, že premiérka nepôjde na hranu. „Takéto spojenie by sme považovali skôr za útok na predsedníčku vlády.“ Radičová sa včera k vyhrotenej situácii nevyjadrila, je na návšteve Spojených štátov.

Smer svoje hlasy nedá
Za spojenie hlasovania sa už skôr vyslovil aj Béla Bugár (Most-Híd) a Pavol Hrušovský (KDH). Včerajšie vystúpenie SaS však Most považuje za vyhrocovanie napätia. KDH je zase prekvapené, že SaS „predčasne, jednostranne a demonštratívne“ ukončila debatu.

Reálne tak hrozí, že Slovensko bude euroval bojkotovať. Na jeho schválenie by koalícia totiž potrebovala hlasy Smeru. Ten však suplovať koaličné hlasy nemieni.

Trváme na našom postoji, že podporíme euroval len v prípade, ak zaň zahlasuje celá koalícia, pretože žiadna politická strana nemôže z takejto závažnej témy vytĺkať politický kapitál,“ uviedol hovorca strany Erik Tomáš. Do deja zatiaľ nechce vstupovať ani prezident Ivan Gašparovič, aj keď to od neho niektorí koaliční lídri očakávajú. „Okrúhly stôl na tému euroval nevylučujeme, ale zatiaľ to nie je v pláne,“ reagoval prezidentov hovorca Marek Trubač.

O vážnosti situácie v koalícii svedčila reakcia ostatných strán po tlačovej besede SaS. Podľa zistení HN hľadali vládne strany celé hodiny slová, ktorými by reagovali na patovú situáciu. Podvečer mimoriadne rokovali o ďalšom postupe predsedníctva KDH a Mostu-Híd. Strana Bélu Bugára považuje spojenie hlasovania s vyslovením dôvery vláde stále za otvorenú otázku. „Je to na premiérke. Riešenie sa musí nájsť v rámci koalície. Ak sa koalícia nedohodne, bude to zodpovednosť strany SaS,“ píše sa v stanovisku, ktoré HN poslala hovorkyňa počas zasadnutia predsedníctva Mostu.

KDH je prekvapené, že SaS predčasne, jednostranne a demonštratívne ukončuje debatu o možnosti schválenia eurovalu vládnou koalíciou,“ tlmočil stanovisko kresťanských demokratov hovorca Matej Kováč. Tvrdí, že takéto vyhlásenia považujú za nezodpovedné a oslabujúce premiérku a vládu.

Sulík nie je iba pod tlakom koalície, ale aj Strany európskych liberálov a demokratov, ktorej je SaS členom. V liste pripomínajú šéfovi SaS, že skupina je za euroval. Sulíka to však netrápi. „Nám tu nikto nebude vypisovať nejaké listy. Keby naši partneri začali na nás ešte viac tlačiť, tak zrejme by sme z takéhoto spolku vystúpili,“ reagoval.

Politológovia sa zhodujú, že situácia je nateraz neprehľadná. Pavel Marchevský predpokladá, že euroval napokon prejde. Buď k hlasovaniu dotlačí Brusel stranu SaS alebo Smer.

01 - Modified: 2004-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Legislatíva prerátaná na kilowatty 02 - Modified: 2004-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Materiál minulosti i budúcnosti 03 - Modified: 2004-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčší vystavovatelia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:49