StoryEditor

Sociálna poisťovňa platila za vzduch

23.06.2011, 00:00
Sociálna poisťovňa platila nájom za priestory, ktoré vôbec nevyužívala. Podľa informácií HN ju prázdne poschodie na Miletičovej ulici v Bratislave stálo ročne 77,7 tisíca eur.

Za túto sumu by mohol štát jednému dôchodcovi vyplácať priemernú penziu viac ako 18 rokov. Vyplýva to z nevypovedateľnej nájomnej zmluvy na päť rokov, ktorú podpisoval v roku 2009 vtedajší šéf Dušan Muňko (Smer-SD). „Tieto priestory neboli potrebné. Aký zámer s nimi malo bývalé vedenie, to je otázka pre nich,“ potvrdila zistenia HN hovorkyňa poisťovne Jana Ďuriačová.



Ako keby štandard
Muňko odmieta, že by štátna akciovka priestory nevyužívala. „Je to blbosť. Tri mesiace sa tam robil celý výpočtový systém Sociálnej poisťovne,“ reagoval. Ľudí tam premiestnil, keďže potreboval vyprázdniť niektoré priestory a iné zas rekonštruovali.

Pod jeho taktovkou si poisťovňa na Miletičovej ulici prenajala tri poschodia. Zmluva na prvé bola so spoločnosťou VÚB Leasing podpísaná v novembri 2009. Celkovo mala za rok za štvorcový meter poisťovňa platiť 130,42 eura. Za služby ďalších vyše 50 eur za štvorcový meter. O mesiac si Muňko prenajal od spoločnosti Pan Real ďalšie poschodie, cena už bola o vyše dvadsať eur nižšia. Tri dni po voľbách dodatkom objednal ešte jedno poschodie za tú istú sumu. „Ceny sú na úrovni nových kvalitných priestorov v Bratislave. Nezodpovedajú nízkemu štandardu kancelárskych a spoločných priestorov na Miletičovej,“ povedala Ďuriačová.

Poisťovňa nedávno jednu zo zmlúv vypovedala. Pracovníkov presťahovala na poschodie, ktorého sa zbaviť nemôže, keďže zmluva sa nedá vypovedať.

Muňko tvrdí, že zmluvy nadhodnotené neboli. Podľa neho išlo o výhodný biznis pre štát, keďže v kanceláriách ostalo vybavenie po predošlej firme. „Dali nám kvalitný nábytok, koberce aj ostatné veci,“ vysvetľuje.

Na rovnakej adrese pritom sídli aj cestovná agentúra Satur Travel, ktorej Muňko v minulosti šéfoval. V dozornej rade podľa obchodného registra sedí jeho dcéra. Podľa Muňka to s prenájmom priestorov pre Sociálnu poisťovňu nijako nesúvisí, keďže prenajímateľa vyberali v súťaži.

S firmami VÚB Leasing a Pan Real sa HN včera spojiť nepodarilo. Zmluvy medzi nimi a poisťovňou na internete zverejnené nie sú. „Zverejňované boli len tie zmluvy, ktoré boli výsledkom verejného obstarávania,“ vysvetľuje Ďuriačová.

„Je to tu na prd“
Vysokú cenu za kvalitu prenajatých priestorov potvrdili aj oslovení odborníci. „Napríklad ceny v administratívnom centre Jarošova na takúto výmeru by boli zhruba rovnaké, ale ten štandard je absolútne neporovnateľný,“ hovorí vedúci oddelenia prenájmu kancelárskych priestorov Oliver Galata zo spoločnosti CBRE. „Za rovnakú cenu by sa dal v tom čase zohnať aj oveľa lepší priestor,“ pridáva sa odborník na reality, ktorý nechcel byť menovaný.

A priestory sa nepáčia ani niektorým pracovníkov firiem, ktoré sídlia v rovnakej budove. „Je to tu na prd. V Starom Meste máte prenájom za 8 až 10 eur,“ zhodnotil zamestnanec firmy, ktorí nechcel byť menovaný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:30