StoryEditor

Daniari sa vrátili k starému systému

03.04.2012, 00:00

Daniari by mohli mať funkčný informačný systém už v polovici apríla. Šéfka Finančného riaditeľstva Mária Machová totiž napokon rozhodla o návrate k pôvodnému systému RDS od firmy Novitech, ktorý nedávno obstál v testovaní. „Prijala som odporučenie riadiaceho výboru a nezávislých odborníkov, aby sme zastabilizovali situáciu využitím systému RDS,“ potvrdila pre HN.

Pred rozhodnutím Machová chcela vedieť, koľko ešte štát zaplatí za návrat k systému od Novitechu. „Dohodli sme sa na sume zhruba 600-tisíc eur bez DPH,“ povedal pre HN riaditeľ firmy Peter Birčák. Okrem toho ešte štát doplatí Novitechu zhruba 2,7 milióna eur za práce, ktoré robili vlani. Štát pritom už doposiaľ za systém KONS, ktorý mal nahradiť systém Novitechu, zaplatil vyše sedem miliónov eur.

Komplikácie zdržia reformu
Birčák nevylúčil, že komplikácie s nasadzovaním systémov môžu viesť aj k posunu termínov reformy výberu daní, odvodov a ciel. Zdržanie však neodhadol. „Neviem na to teraz odpovedať.“ Takisto sa môže oddialiť aj samotný nábeh systému RDS, keďže Birčák pripustil komplikácie kvôli snahe nasadzovať KONS.

Štát pritom KONS úplne nevypne. Niektoré funkcionality budú daniari používať – napríklad tie, ktoré zabezpečujú elektronický zber údajov, alebo Administratívny informačný systém. Ten zabezpečuje prijatú a odoslanú poštu.

Aj preto sa nateraz nedá presne odhadnúť, koľko peňazí štát vyplatil za to, čo nebude používať. „Tá informácia niekde môže byť uvedená, ale v tomto momente to neviem,“ vraví Machová.

KONS totiž dnes nie je ani zďaleka plne funkčný. Nabehnúť mal vo februári. Daniarom to však spôsobilo veľké problémy. Doteraz nevedia spracúvať daňové priznania alebo musia počítať na kalkulačkách. Tým hrozí vyššie riziko daňových únikov. Štát na problematický systém KONS doplatil aj vo februári. Firmám a ľuďom na úrokoch kvôli neskorému vráteniu preplatkov na daniach zaplatil asi 30-tisíc eur. Penále môže vznikať aj v marci. Finančné riaditeľstvo ho včera nevyčíslilo.

KONS zatiaľ nevypnú
Machová chce pritom rozhodnutie, či úplne zastaviť vývoj KONS-u, nechať na nového ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Ako sa rozhodne, sa HN zistiť nepodarilo. Machová prezradila, že včera prebehlo na úradoch aj čiastkové testovanie dotazníkmi KONS-u. „Spokojnosť bola niekedy na úrovni 80 až 90 percent,“ povedala.

Na testovanie sa však sťažovali niektorí pracovníci. „Vyberali ľudí účelovo. Tých, ktorí sa im hodili a rozprávali to, čo sú povinní povedať. KONS je nefunkčný a nespĺňa atribúty finančnej správy,“ reagoval jeden z daniarov, ktorý nechcel byť menovaný. „Oslovené boli všetky úrady. Odmietame, že by došlo k manipulácii alebo účelovému výberu respondentov. Išlo len o testovanie ,dielčích’ častí funkcionalít,“ reagovala hovorkyňa Finančnej správy Miroslava Slemenská.

KONS vyrábala spoločnosť Bank Pro Soft na základe zmluvy medzi rezortom financií a spoločnosťou IBM. V Bank Pro Soft mala v minulosti podiel aj firma Bank Pro Team, v ktorej pôsobil aj už odvolaný šéf Kompetenčného centra daniarov Miroslav Mikulčík.

Na prácach súvisiacich s výmenou systémov mali podľa informácií HN zarábať aj ďalšie firmy, ktoré podľa internetového obchodného registra majú z minulosti väzby na Mikulčíka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:19