StoryEditor

Turkménsko mení situáciu na trhu so zemným plynom

11.01.2010, 14:05
Autor:
TASRTASR

Turkménsko, bývalá sovietska stredoázijská republika, sa stáva významným hráčom medzinárodného obchodu so zemným plynom v Ázii.

Turkménsko má štvrté najväčšie zásoby tohto paliva na svete a jeho export sa mu podarilo diverzifikovať. Krajina prestala závisieť od odberu plynu Ruskom.

Po sprevádzkovaní plynovodu medzi Turkménskom a Iránom 6. januára zvýši Teherán odber paliva zo súčasných 8 miliárd kubických metrov (m3) ročne na 20 miliárd m3. Bude to zodpovedať štvrtine turkménskej ročnej ťažbe plynu. Turkménsko-čínsky plynovod, ktorý bol sprevádzkovaný 14. decembra minulého roka, spočiatku bude dodávať len 13 miliárd kubíkov paliva ročne, ale v roku 2013 jeho výkon stúpne na 40 miliárd m3.

Na slávnostnom otvorení plynovodu do Iránu sa zúčastnili prezidenti obidvoch krajín, turkménsky Gurbanguli Berdymuchamedov a iránsky Mahmúd Ahmadínedžád, podľa ktorého bude mať nový plynovod dosah aj na iné trhy, nielen na iránsky. "Tento plynovod bude dobrým stimulom pre energetickú spoluprácu medzi Turkménskom a Iránom, ale aj pre zvýšenie dodávok turkménskeho plynu na trhy krajín Perzského zálivu a aj svetové trhy," povedal Ahmadínedžád.

Turkménsko doteraz záviselo od Ruska v exporte plynu z 90 %. To umožňovalo Moskve diktovať jeho cenu. Nová situácia však uvoľňuje Ašchabadu ruky a môže žiadať spravodlivú, teda vyššiu cenu za dodávku komodity do siete Gazpromu. Prerušenie odberu turkménskeho plynu, ktoré nastalo po výbuchu potrubia vlani v apríli, stálo Turkménsko mesačne asi miliardu USD (700,62 milióna eur). V decembri minulého roka sa však obe strany dohodli na novom kontrakte o dlhodobých dodávkach, a to v objeme 30 miliárd m3 ročne.

Experti však tvrdia, že sprevádzkovaním plynovodu do Číny neutrpelo len Rusko, ale aj EÚ. Brusel, ktorý chce rovnako ako USA získať Turkménsko na svoju stranu, potrebuje pre projekt Nabucco plyn z tejto stredoázijskej republiky.

Teraz, keď sa krajina v obchodnej sfére zviazala s Čínou a Iránom, pre ostatných potenciálnych záujemcov o palivo nezostalo takmer nič. "Najväčšie škody priniesol aktuálny vývoj Európanom," uviedol Vitalij Gromadij z ruskej spoločnosti Arbat Capital. Rusko však dokáže aj v budúcnosti šikovne presadiť svoje záujmy. Vplyv Gazpromu zostáva v Turkménsku aj naďalej veľký.

Berdymuchamedov v roku 2008 uviedol, že má záujem "o veľké medzinárodné projekty, akým má byť Nabucco". Doň by mohli turkménski plynári dodávať ročne okolo 10 miliárd m3. Predstaviteľ nemeckého koncernu RWE Stefan Judisch uviedol, že dohoda o dodávke paliva by mala byť medzi oboma partnermi uzavretá v nasledujúcich mesiacoch.

Avšak osud Nabucca sa zdá rovnako neistý ako rozsah zásoby zemného plynu Turkménska. V októbri bola zverejnená správa, že supergigantické ložisko Južnyj Jolatan-Osman nemá šesť biliónov ale len tri bilióny m3 paliva, čím stratilo predponu super. Prezident po tejto správe odvolal všetkých šéfov turkménskeho plynárenského priemyslu.

Informovali o tom nemecký denník Die Welt a agentúry AP a Reuters.

01 - Modified: 2024-04-22 11:12:49 - Feat.: - Title: Ruský Gazprom sa stal najdôležitejším dodávateľom plynu pre Čínu 02 - Modified: 2024-03-20 08:22:25 - Feat.: - Title: Európa hlási veľký prepad pri plyne. V Česku padol 30-ročný rekord, Slovensko výrazne priškrtilo paroplyny 03 - Modified: 2024-03-18 09:32:50 - Feat.: - Title: Ruská propaganda hlásila, že v Európe bude veľká zima. Realita? Plyn od Moskvy berie SPP a OMV 04 - Modified: 2024-03-07 11:33:22 - Feat.: - Title: Gazprom chce získať od poľských firiem viac ako 900 miliónov dolárov. Jedna z nich požaduje náhrady zisku 05 - Modified: 2024-03-06 14:32:59 - Feat.: - Title: Nádeje Fica a niektorých krajín na západe pohasínajú. Ukrajina chce dať totálnu stopku ruskému plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:06