StoryEditor

Dôchodková diera sa znova zväčší

10.08.2012, 00:00

Autori dôchodkovej reformy strany Smer-SD budú s najväčšou pravdepodobnosťou ešte žiť. Bude to okolo roku 2030, keď sa opätovne začnú zväčšovať diery penzijného systému, na ktoré teraz šijú záplaty. Ohlasujú síce komplexnú reformu, no s prchavými riešeniami. Napríklad škrty v prvom pilieri na úkor súčasných dôchodcov zapôsobia v dlhodobom horizonte zmierňujúco, no zníženie odvodov do druhého piliera všetko len zhorší. Preto je zrejmé, že prídu ďalšie, oveľa závažnejšie škrty, ktoré ovplyvnia príjmy seniorov a možno časom aj samotných autorov reformy.

Pokoj na 10 rokov
Najväčším pozitívom je znižovanie deficitu Sociálnej poisťovne. Problém je v tom, že tento trend potrvá len krátko. V horizonte zhruba desiatich rokov od zavedenia zmien bilancia poisťovne začne opäť prudko upadať. Takýto trend očakáva ministerstvo financií a vyplýva to aj z kalkulačky inštitútu Ineko, Podnikateľskej aliancie Slovenska a Svetovej banky*.

Vláda zatiaľ účinne rieši len jednu časť problému – a to tak, že sa bude zvyšovať spolu s vekom dožitia a zároveň sa spomalí valorizácia dávok – dôchodkový vek je na Slovensku jeden z najnižších spomedzi vyspelých krajín sveta

To však zmierňuje dosahy starnutia obyvateľstva iba z jednej strany, a teda rieši problém vysokého podielu poberateľov penzijných dávok na celkovej populácii, no prehliada sa fakt, že ubúda ľudí, ktorí v budúcnosti budú na nich robiť. Bez zásadného zvýšenia pôrodnosti, miezd či imigrácie kvalifikovaných pracovníkov bude Sociálna poisťovňa aj naďalej v zúfalom stave. Preto sa budú stupňovať tlaky na ďalšie nepopulárne zásahy do prvého piliera.

Penzijný bumerang
Penzijnému systému neskôr uškodí aj zníženie odvodov do druhého piliera, kvôli ktorému si mnohí svoje úspory radšej prenesú do štátnej poisťovne. To krátkodobo zvýši zdroje štátu, no dlhodobo naň presunie zodpovednosť, ktorú mali podľa pôvodného plánu niesť dôchodkové správcovské spoločnosti. „Druhý pilier zhruba do roku 2040 zhoršuje bilanciu dôchodkového systému, po tomto roku ju však výrazne zlepšuje,“ hodnotí Ineko na svojej stránke výsledky penzijnej kalkulačky. A práve plnenie tejto zodpovednosti nemá vláda do budúcnosti pokryté. Útok na budúce úspory na súkromných účtoch sa preto budúcim garnitúram vráti ako bumerang.

Rady pre vládu
Trvalo znížiť ťarchu štátnych dávok nám pritom odporúčajú aj nadnárodné organizácie. Napríklad OECD stanovila optimálny dôchodkový vek mužov takmer až na 67 rokov, žien o necelý rok menej. Medzinárodný menový fond zase nedávno odporučil Slovensku podiel dávok na celkových výdavkoch štátu znížiť. A to preto, lebo ide o platby, na ktoré majú ľudia zo zákona právo a vláda ich nemôže v prípade hospodárskych kríz promptne škrtať. Okrem toho jej preto chýbajú zdroje na podporu hospodárstva cez výstavbu diaľnic či kvalitnejšie školstvo. Práve nakopnutie ekonomiky by pritom mohlo okrem iného zvýšiť odvodové príjmy Sociálnej poisťovne. Na ilustráciu – v roku 2010 bol deficit Sociálnej poisťovne na úrovni 1,5 miliardy eur. Popri rezorte práce v tom roku získali viac peňazí len školstvo, doprava a vnútro. Znamená to, že dôchodková diera je, čo sa týka nákladov, v jednej kategórii spolu s hospodársky najdôležitejším a z hľadiska bezpečnosti najpotrebnejším rezortom.

Je fajn, že prešli aspoň úsporné opatrenia v prvom pilieri. Smer sa totiž k nim pred voľbami nepriznával. Zdá sa, že na rozdiel od bývalej vlády vie tá súčasná lepšie uhrať spoločensky prospešné, no nepríjemné opatrenia u voličov aj v prípade stavovských organizácií. Tento politický talent sústredený najmä v predsedovi Smeru Robertovi Ficovi by mal ďalej smerovať k presadzovaniu ďalších nutných zmien v zápase s nepriaznivou demografiou. Tí pozornejší už prvý signál, aby sa na štát až tak veľmi nespoliehali, dostali už teraz.

*Kalkulačka počíta so zavedením zmien od roku 2010, v ktorom sa majú znížiť odvody do druhého piliera, nadviazať zvyšovanie na infláciu a dôchodkový vek na strednú dĺžku života. Schválená legislatíva počíta s neskoršou účinnosťou zmien, zhoršenie hospodárenia Sociálnej poisťovne preto môže prísť ešte skôr.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:16