StoryEditor

Začiatok petície dopravcov v Košiciach bol rozpačitý

04.01.2010, 10:01
Autor:
TASRTASR

Mierne rozpačitý z hľadiska záujmu občanov bol začiatok protestnej a petičnej akcie Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) k mýtu na vybraných čerpacích staniciach v Košiciach.

Len sedem podpisov získala za prvé dve hodiny napríklad aktivistka na čerpačke na Moldavskej ceste smerom na mestskú časť Košice - Šaca. S prevádzkovateľom čerpadla problémy nemala. "Do areálu pumpy nevstupujeme, oslovujeme ľudí a informujeme ich o problematike. Je to na dobrovoľnej báze. Stanoviská sú rôzne, niektorí občania sú zanietení a zdieľajú s nami rovnaký názor, že treba zasiahnuť, ale niektorí sú apatickí až odmietaví," uviedla aktivistka.

Jej petičný hárok podpísal aj malý dopravca Marián Horenský z Košíc. "Pridávam sa k tomu, lebo situácia je podľa mňa vážna. Nevieme, či platíme za úseky, alebo za to, čo prejazdíme. Chodím do zahraničia a tam majú autodopravcovia kompenzáciu za mýto napríklad aj v tom, že neplatia cestnú daň za prívesy," vyjadril sa dopravca.

Úspešnejší bol aktivista na čerpacej stanici na Hutníckej ulici, kde mu za dve hodiny pribudlo 30 podpisov. "Zastavujeme ľudí, ktorí tankujú pohonné látky a pokúšame sa ich presvedčiť. Niektorí sú našim argumentom prístupní, niektorí sú rozpačití, ale sú aj takí, čo vôbec nechápu, o čo tu ide," povedal aktivista. Podľa neho potrebuje kampaň viac času na rozbeh.

"V každom prípade je dosť ľudí s názorom, že systém nebol dobre pripravený, nebola dobrá informovanosť a Sky Toll sa pred verejnosťou vlastne skrýva," uviedol aktivista. Dodal, že sa to nedá porovnať napríklad s kampaňou pred zavedením eura, kedy bol splnomocnenec vlády Igor Barát doslova bombardovaný otázkami a musel vysvetľovať.

Vedúci košických čerpacích staníc sa k akcii ÚNAS nechceli vyjadrovať.

Napriek situácii v Košiciach je koordinátor košickej petičnej akcie a člen jej celoslovenského organizačného a prípravného výboru ÚNAS Jaroslav Polaček s doterajším priebehom v rámci celého Slovenska spokojný. Určitú úlohu podľa jeho názoru zohráva v účasti na petícii to, že ľudia len nastupujú po sviatkoch do bežného pracovného režimu, ešte len otvárajú svoje e-mailové schránky a informujú sa a svoje mohlo zohrať aj chladné počasie.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 05 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:21