StoryEditor

Burzovým prepadákom vládne Zynga

27.12.2012, 23:00

Desať prepadákov v trhovej hodnote a tri skrachované firmy ako bonus. Rok 2012 bol pre biznis skúškou odvahy, a najmä boj o prežitie. Niektoré skúšali šťastie na burze, no dočkali sa iba sklamania. Príkladom je internetová spoločnosť Zynga. Presne pred rokom vstúpila na burzu ako predskokan Facebooku. Veľké očakávania z primárnej ponuky sa však následne skončili fiaskom. Dnes sa jej akcie dokonca obchodujú za štvrtinovú cenu a vinou prepadu hodnoty o 74 percent je naším Top prepadákom na burze.

Dotcom bubble
V tomto roku zažila burza v New Yorku dve najsledovanejšie ponuky akcií. Po Zynge vstúpil v máji na burzu aj Facebook, no ani jedno IPO sa nedá považovať za úspech. "Ich akcie, a následne aj trhová hodnota, klesli aj preto, lebo dopyt pri primárnej ponuke akcií nebol taký veľký, ako sa tvrdilo," vysvetľuje analytik Tomáš Menčík z Cyrrusu. Cena akcií sociálnej siete bola vysoko nadhodnotená, čo spôsobilo ich obrovský prepad. Lavína však strhla aj Zyngu, ktorá je na Facebook úzko napojená. Veď svoje hry ponúka práve na najväčšej sociálnej sieti. "IPO Facebooku bolo veľmi nepodarené a pokles jeho akcií tlačil aj na pokles akcií Zyngy," potvrdzuje analytik spoločnosti Capital Markets Peter Bukov. Jedným z dôvodom pádu Zyngy bol aj pokles príjmov z hier, ktoré na Facebooku začali strácať popularitu. Spoločnosť teda dnes oslavuje smutné výročie.

Začal to iPhone
HTC
, Sony, RIM vyrábajúca Blackbery aj Nokia. Všetky tieto spoločnosti spája výroba smartfónov alebo tabletov. Fakt, že väčšinu nášho rebríčka tvoria technologické firmy, nie je náhoda. Ich trhové chudnutie má spoločnú príčinu.
Keď v roku 2007 uviedla firma Apple svoj prvý iPhone, investori od akcií ostatných technologických gigantov odvrátili svoju pozornosť a nasmerovali ju k Apple a Samsungu. Ten ako jediný dokázal vytvoriť americkej ikone s jabĺčkom skutočnú konkurenciu. Najhoršie v tomto súboji obstála Nokia. Hoci v našom rebríčku jej patrí posledné miesto, jej trhová hodnota trpela už od spomínaného roku 2007. Odvtedy prišla o 90 percent trhovej hodnoty, sídlo a tisícky zamestnancov na celom svete. Väčším prepadákom roka je však taiwanské HTC. Za tento rok mu Apple ukrojilo polovicu trhového podielu, a hodnota firmy klesla o vyše 40 percent. HTC, Nokia a Sony sú napriek tomu kandidátmi na vzkriesenie. "Nokia vyzerá tak, že sa vzmáha a pravdepodobne ju niekto kúpi. O HTC sa tiež nebojím, dodávajú veľa komponentov pre iné firmy," vysvetľuje Menčík.

Prežijú?
Najväčšími kandidátmi na budúcoročný bankrot sú podľa analytikov Sharp a RIM. "Výrobca Blackberry nemusí skrachovať ešte tento rok, ale je najpravdepodobnejším kandidátom," hovorí Menčík. Ich služba už dávno nie je na trhu jedinečná. Šifrovanie a nemožnosť odpočúvania, vďaka ktorým si Blackberry obľúbili milióny manažérov na celom svete, teraz firmu ťahá ku dnu. "Nemajú tablety ani smartfóny, to je veľký problém," dodáva analytik.
Otázniky sa vynárajú aj okolo japonských firiem, ktoré sa ledva spamätali z minuloročného zemetrasenia a cunami, už museli čeliť ďalším výzvam v podobe drvivej konkurencie Samsungu v segmente televízorov. Už dva roky sa takto trápi Sony, no analytici si myslia, že prežije. "Táto firma má silu najmä v hernom a hudobnom priemysle," hovorí analytik. Podľa neho to však s jeho konkurentom Sharpom vyzerá horšie. "Sharp je na tom mizerne," bez okolkov potvrdzuje Menčík. "Je ďalším kandidátom na bankrot."

Neprežili
V roku 2012 sme sa pritom už rozlúčili s tromi veľkými korporáciami. Všetky boli žijúcimi legendami vo svojom odbore. Švédska automobilka SAAB skrachovala, hoci značku odkúpila japonská firma NEVS. Tá chce značku vzkriesiť výrobou elektromobilov. Druhou skrachovanou legendou je Kodak. Vynález digitálnej fotografie, ktorý priniesol úspech jeho konkurencii, ho doslova pochoval. Súd odobril bankrot ešte začiatkom roka. Kodak zápasil s obrovskými dlhmi, ktoré chcel splatiť licencovaním a predajom patentov. Nedávno tieto patenty odkúpili rôzne technologické giganty za vyše 500 miliónov dolárov. Ich skutočná hodnota je pritom päťnásobne vyššia.

Nedávno zatvoril všetky prevádzky aj americký Hostess Brands. Osemnásťtisíc zamestnancov dostalo zo dňa na deň výpoveď a mnoho Američanov sa bálo, že si už nikdy nepochutia na ich obľúbených Twinkies, kultových plnených koláčikoch od Hostess. "Jedným z hlavných dôvodov boli veľké náklady na prácu a obrovské dlhy," priblížil analytik Next Finance Martin Prokop.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:35