StoryEditor

Chaos na úradoch odsúva dane online

28.02.2012, 23:00
Štát chce na poslednú chvíľu vyriešiť kolaps, ktorý na daňových úradoch hrozí od apríla.

Odvtedy totiž majú všetci platcovia DPH, teda podnikatelia s obratom približne nad 50-tisíc eur ročne, povinne komunikovať s daniarmi elektronicky. Keďže informačné systémy na úradoch stále nefungujú poriadne, túto povinnosť zrejme poslanci odsunú na neskôr. „Veď my dnes nevieme, ako bude systém fungovať. Preto by sme mali ísť radšej cestou istoty a ľudia nech radšej podávajú DPH papierovo. Systém by totiž napríklad nemusel všetky elektronické podania spracovať,“ súhlasí predsedníčka Podnikového výboru OZ Sloves pri Finančnom riaditeľstve Oľga Kopecká.

Spojili sa so Smerom
S nápadom prišiel opozičný Smer-SD po včerajšom, už druhom poslaneckom prieskume na daňovom úrade. Zistili, že viacero činností daniari stále robia ručne či počítajú na kalkulačkách.

„Ak sa situácia nevyrieši, chceme zmeniť termín elektronického podávania DPH,“ povedal podpredseda strany Smer-SD Peter Kažimír. Návrh predložia na dnešnej parlamentnej schôdzi. Súhlasia s ním všetky strany, okrem SDKÚ-DS. „Je to východisko z krízy,“ komentuje Anton Marcinčin z KDH. „Návrh je rozumný,“ pridáva sa aj podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna.

SDKÚ čaká na Machovú
SDKÚ-DS sa rozhodne podľa stanoviska novej šéfky Finančného riaditeľstva Márie Machovej. Tá včera ešte nevedela povedať, či to bude potrebné.

Informačný systém daniarov, za ktorý štát zaplatil 7,5 milióna eur, nefunguje už niekoľko týždňov. Pracovali na ňom aj firmy, ktoré majú v internetovom obchodnom registri väzby na už odvolaného Miroslava Mikulčíka, ktorý od januára šéfoval aj IT oddeleniu Finančného riaditeľstva.

Štát pritom za problematický systém KONS zaplatil už 7,5 milióna eur. Celkovo sa na základe zmluvy medzi rezortom financií a spoločnosťou IBM, pod ktorou sa buduje nový informačný systém daniarov, vyplatilo už 18,8 milióna eur.

Dlhoročný dodávateľ informačného systému pre daniarov – spoločnosť Novitech – pritom ponúkala svoj systém RDS, ktorý mal byť takmer pripravený a mal pokrývať potreby daniarov. Stáť mal 5,8 milióna eur. Dlhoročný spolupracovník ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) Miroslav Mikulčík ho odmietol. Štát totiž už ďalej nechcel systém od Novitechu, považoval ho za nespoľahlivý. Mikloš za terajšími problémami s informačným systémom vidí aj to, že Novitech odmietol spolupracovať pri nasadzovaní KONS-u. Aj preto by malo dnes Finančné riaditeľstvo podať na Novitech žalobu. Ten obvinenia odmieta. Nevylúčil, že pripraví odvetné trestné oznámenie na štát. Novitech včera dokonca poslal list prezidentke Machovej, v ktorom ju žiada, aby mohli byť pri „písaní žaloby nápomocní“.

Problematický systém KONS vyrábala pod zmluvou s IBM aj firma Bank Pro Soft. V nej mala v minulosti podiel spoločnosť Bank Pro Team, v ktorej pracoval aj Mikulčík. Na prácach súvisiacich s informačným systémom podľa všetkého zarábala aj firma Dimano. Tam Mikulčík sedel v dozornej rade od roku 1998 do 2002. V rovnakom čase boli členmi predstavenstva Dimana Peter Distler a Roland Nohel. Tí vo firme pracujú dodnes. A s Mikulčíkom ich spája aj pôsobenie vo firme Bank Pro Team.

KONS by mal byť oficiálne plne funkčný do konca marca. Tento termín však už pred pár dňami spochybnila šéfka daniarov Machová. Podľa nej to môže ešte trvať aj niekoľko mesiacov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:14