StoryEditor

Daň z nafty klesne. Výraznejšie, ako chcel Fico

15.01.2010, 10:48
Aktualizované 14.10 | Tankovanie nafty na Slovensku by mohlo zlacnieť (na snímke premiér Robert Fico).

Vláda súhlasila so znížením spotrebnej dane na naftu zo súčasných 0,481 eura na liter na 0,368 eura na liter, čo je zníženie 11, 3 centa na liter. Spotrebná daň tak napokon klesne výraznejšie ako o avizovaných 9 centov na liter.

Toto zníženie zdanenia nafty avizoval premiér Robert Fico ešte v pondelok po rokovaní s predstaviteľmi zamestnávateľov, odborov, dopravcov, Slovnaftu, rezortov financií a dopravy. Daň má klesnúť od februára, zmenu by mal parlament prerokovať v skrátenom konaní.

Odstránené riziko
"Odstránili sme akékoľvek riziko, že by zavedenie elektronického mýta malo spôsobiť zvýšenie cien, ktoré avizujú dopravcovia," zdôraznil premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po dnešnom mimoriadnom rokovaní vládneho kabinetu.

Liter nafty by tak na stojanoch čerpacích staníc mal byť lacnejší o 13 centov. Na cenu tejto pohonnej látky vplýva nižšia spotrebná daň 11 centami, zvyšné 2 centy predstavuje dopad nižšieho zaťaženia DPH. "Predstavitelia Slovnaftu garantovali, že o toľko, o koľko sa zníži spotrebná daň, by sa mala znížiť aj cena nafty," zdôraznil premiér.

Konečná cena, ktorú zaplatí vodič, by tak mala byť nižšia ako v Maďarsku a Českej republike. "Nafta bude na úrovni Rakúska," priblížil šéf rezortu financií Ján Počiatek. Nové sadzby dane musí ešte schváliť parlament a platné budú v najbližšom možnom termíne, pravdepodobne od 1. februára tohto roka.

Zníženie po protestoch
Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s poklesom dane súhlasil po protestoch autodopravcov proti systému elektronického výberu mýta. Nespokojní kamionisti kritizovali mýtne poplatky aj cenu palív, ktoré sú drahšie v porovnaní s okolitými štátmi.

Predseda vlády požiadavke ustúpil tento týždeň v pondelok až po rozšírení protestov z Bratislavy aj do ďalších slovenských miest. V minulosti pritom pokles spotrebnej dane na naftu odmietal.

Zníženie dane bude mať negatívny vplyv na príjmy štátu. Ministerstvo financií predpokladá, že po tejto úprave vyberie do roku 2012 na daniach o 215 až 351 miliónov eur menej. Výpadok daňových príjmov by malo kompenzovať šetrenie ministerstiev aj zníženie počtu členov vlády po nástupe nového kabinetu po tohtoročných voľbách.

Proti odvolaniu Vážneho
Vládny kabinet dnes nesúhlasil s odvolaním šéfa rezortu dopravy Ľubomíra Vážneho, ktoré navrhli opoziční poslanci. Ministri považujú dôvody poslancov na jeho odvolanie za účelové, vykonštruované a nepravdivé.

Na základe predloženého návrhu skupiny poslancov, ktorý doručili predsedovi Národnej rady (NR) SR 13. januára, musí Pavol Paška zvolať schôdzu NR SR do 7 dní. Parlament návrh prerokuje. Opoziční poslanci v návrhu na odvolanie Vážneho kritizovali zavedenie elektronického mýtneho systému, ktorý bol spustený 1. januára tohto roka.

Nižšie pokuty za zlé palubné jednotky
Bloková pokuta za zlé nastavenie palubnej jednotky (OBU) sa od 1. februára zníži na 120 eur. Ak bude vodič platiť pokutu až v správnom konaní, dosiahne hodnotu 160 eur. Vyplýva to z novely zákona o elektronickom výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií, ktorú dnes schválil vládny kabinet aj s pripomienkami.

V súčasnosti musí vodič nákladného auta nad 3,5 tony, ktorý poruší zákon o výbere mýta, zaplatiť blokovú pokutu vo výšky 1655 eur za akýkoľvek priestupok. "Základné dôvody a ciele návrhu zákona spočívajú v znížení výšky pokuty za priestupok v prípade, že vodič nezadá údaje alebo zadá neúplné alebo klamlivé údaje do palubnej jednotky, alebo tieto nesprístupní správcovi výberu mýta," konštatuje predkladateľ návrhu - rezort dopravy.

Novela tiež rozšírila okruh áut, ktoré sú oslobodené od platenia mýtneho. Ide o záchranné zložky integrovaného záchranného systému a vozidlá Policajného zboru SR.

Kabinet zároveň schválil skrátené legislatívne konanie novely zákona v Národnej rade (NR) SR. Mýtny systém bol naplno na Slovensku spustený od 1. januára tohto roka.

01 - Modified: 2005-04-11 11:41:00 - Feat.: 0 - Title: Bush sa účasťou na pápežovom pohrebe posilnil vo viere
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:42