StoryEditor

Daniari zvažujú starý IT systém

13.03.2012, 23:00

Informačný systém RDS od firmy Novitech môže u daniarov dostať druhú šancu. "Sme ochotní pozrieť sa na to, ako funguje RDS," pripustila pre HN novovymenovaná šéfka Finančného riaditeľstva Mária Machová. Tento systém môže nahradiť problematický KONS, ktorý sa od začiatku roka nepodarilo naplno rozbehnúť. Preto daniari robia viacero vecí ručne či počítajú na kalkulačkách. Tým však podľa výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu napríklad stúpa riziko daňových únikov.

Systém, o ktorom Novitech prehlasuje, že ho do desiatich dní vedia daniari používať, preveria experti z Matematicko-fyzikálnej fakulty STU. Zhodla sa na tom včera premiérka Iveta Radičová a prezident Ivan Gašparovič. Podľa Machovej však nie je isté, či daniari budú mať na takýto audit dosť času. "Tento týždeň to musíme dopilovať. Či si môžeme dovoliť ten čas, ktorý na to potrebujú." Gašparovič tvrdí, že audit by mal trvať len pár dní. Podľa informácií HN to bude otázka niekoľkých týždňov.

Reforme hrozí odklad
Machová sa obáva, že systém od Novitechu sa nebude dať spojiť so štandardným daňovým informačným systémom od spoločnosti IBM, ktorý má byť funkčný od januára 2013. "Neumožňuje ďalšie kroky, na ktorých je postavený Unitas."

Riaditeľ Novitechu Peter Birčák takéto pochybnosti odmieta. "To môžeme vylúčiť. Tento systém je už skonsolidovaný. Je plne funkčný. Toto nie je otázka technológií, ale dát," povedal s tým, že o spájaní systémov už rokoval aj so spoločnosťou IBM, ktorá v tom údajne problém nevidí. Birčák, rovnako ako Machová však pripúšťajú, že pre chaos, ktorý u daniarov pre informačný systém vznikol, môže zlúčenie výberu niektorých platieb štátu oddialiť. IBM sa k prebiehajúcemu projektu nevyjadruje.

Štát by si priplatil
Ak by sa vedenie daniarov po audite IT expertov predsa len rozhodlo nasadiť systém od Novitechu, štát by musel tejto firme doplatiť asi 2,5 milióna eur. Dosiaľ zaň už bolo Novitechu zaplatených asi 3,4 milióna.

Práce na terajšom neúplnom informačnom systém už pritom stáli viac ako 23 miliónov eur. KONS vyrábala spoločnosť Bank Pro Soft pod zmluvou medzi rezortom financií a IBM. V Bank Pro Soft mala v minulosti podiel aj firma Bank Pro Team, v ktorej pôsobil aj Miroslav Mikulčík. Ten pracoval na prechode daniarov na nový systém a pripravovaný systém od Novitechu odmietol. Nedávno bol odvolaný po tom, ako sa v januári vrátil na Finančné riaditeľstvo. Na prácach súvisiacich so zmenou systémov podľa všetkého zarábali aj ďalšie dve firmy, ktoré majú podľa internetového obchodného registra väzbu na Mikulčíka.

Pri zmätku, ktorý na daňové úrady priniesla výmena systémov, boli podľa NKÚ porušené zákony. Machová preto nedávno podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:28