StoryEditor

Firmy na východe prekvapili. Berú ľudí

14.03.2012, 23:00
Podniky v odľahlejších regiónoch Slovenska zareagovali na západný dopyt s časovým odstupom.

Firmy na východnom Slovensku sa prebúdzajú. Tých, ktoré plánujú nábory, je už viac ako podnikov s naplánovaným prepúšťaním. Takzvaný Index trhu práce spoločnosti Manpower sa v tomto štvrťroku v regióne zvýšil o 10 percentuálnych bodov na 4 percentá. „Je to spojené s narastajúcimi objednávkami v automotive a strojárskom priemysle v spojitosti s poskytovateľmi služieb pre daný sektor. Svoje má na svedomí aj rozbeh výstavby úseku diaľnice Jánovce – Jablonov po zimnom období a tiež rozbiehajúca sa sezóna v poľnohospodárstve,“ vysvetľuje manažér kľúčových zákazníkov spoločnosti Manpower Erik Hudák. Naopak, v Bratislave index klesol, čo je podľa Hudáka spôsobené aj tým, že miestne firmy hlásili masívne nábory už v predchádzajúcom období.

Zvárači majú šancu
Jedna zo spoločností, ktorá má plány prijať nových zamestnancov, je košická firma Potrubie. Prácu tam môže nájsť až 50 zváračov. Tatiana Pastorová zo spoločnosti vysvetľuje, že svoju úlohu zohráva aj koniec zimného obdobia. „Ide leto a narastajú nám rôzne akcie, blíži sa sezóna. Začiatok roka bol horší, no teraz sa nám už niečo rozbieha, tak uvidíme, ako to bude do konca tohto roka,“ dodala Pastorová.

Aj organizačná riaditeľka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová potvrdzuje, že nové investície či podnikateľské aktivity sa východu Slovenska nevyhýbajú. Práve naopak. „Je tam pracovná sila ešte o niečo lacnejšia než na západe krajiny,“ vysvetľuje Mokráňová. Spoločnosti podľa jej skúseností nemajú problémy ani s nedostatkom odborných kandidátov.

Manpower očakáva ďalšie zlepšenie. „Automobilový priemysel, kľúčový sektor v ekonomike, oznamuje v niekoľkých regiónoch nábory nových zamestnancov. Manpower zaznamenal rastúci dopyt po výrobných operátoroch, technikoch a strojných inžinieroch,“ povedala generálna riaditeľka Manpower Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Chýba prax so strojmi
Najľahšie sa dá zamestnať na výrobných pozíciách, ktoré nevyžadujú špeciálne zručnosti. „Hoci je tu ešte stále veľká nezamestnanosť, pre manuálne zručných ľudí s chuťou pracovať to problém nie je,“ povedal Igor Vančo z košickej personálnej agentúry Luto Automotive. Problém je však nedostatok kvalifikovaných strojárov. „Firmy tu sú a majú svoje požiadavky, no takých ľudí je tu menej,“ vysvetlil Vančo.

Bratislava spomalila
Najmenej optimistické plány majú prekvapivo spoločnosti v Bratislave. Kým ešte na konci minulého roka prevládali firmy, ktoré chcú prijímať, dnes sa ich pomer vyrovnal s tými, ktoré sa ľudí budú zbavovať.

Podľa Mokráňovej je tento trend spôsobený aj tým, že v Bratislave je menej výrobných spoločností. Pracovný trh tu už nie je schopný masy nových záujemcov o prácu prijať. „Zároveň však ľudia prestali fluktuovať. Kým v roku 2008 ľudia často menili prácu, dnes sú radi, že nejakú majú,“ dodala Mokráňová.

Spomedzi odvetví je najväčší optimizmus v poľnohospodárstve a spracovateľskom priemysle. Najhoršie očakávania sú vo verejnom sektore. Index vyjadruje rozdiel medzi percentom firiem, ktoré hlásia nábory a percentom firiem, ktoré očakávajú prepúšťanie. V prieskume sa vyjadrilo takmer 754 firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:36