StoryEditor

Daniari sa vrátia k starému systému

03.04.2012, 00:00
Dane. Nový informačný systém KONS stopli. Štát zaň dal milióny eur.

Daniari vzdajú boj s novým informačným systémom a vrátia sa k starému systému RDS od firmy Novitech. Šéfka Finančného riaditeľstva Mária Machová včera urobila jedno z najzásadnejších rozhodnutí v kauze informačného daňového systému. „Prijala som odporučenie riadiaceho výboru a nezávislých odborníkov, aby sme stabilizovali situáciu využitím systému RDS,“ povedala pre HN.

Stav na daňových úradoch začal byť kritický po tom, ako bývalý šéf Kompetenčného centra daniarov Miroslav Mikulčík presadil prechod na nový systém KONS. Ten doposiaľ nie je plne funkčný. Daniari preto napríklad nevedia spracúvať daňové priznania alebo musia počítať na kalkulačkách. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu tým stúplo riziko daňových únikov.

Návrat k starému systému firmy Novitech však nebude zadarmo. Okrem 2,7 milióna eur za vlaňajšie práce doplatí štát aj zhruba 600-tisíc eur za jeho nasadenie. Nabehnúť by mal medzi 16. až 18. aprílom. Šéf Novitechu Peter Birčák nevylúčil, že môžu nastať zdržania, keďže nevie, aké komplikácie v systéme môže spôsobiť doterajšia snaha nasadiť nový systém KONS. „Vchádzame do vojnou zničeného mesta,“ reagoval.

Za problematický KONS už štát minul vyše sedem miliónov eur. Machová preto odporučí novému ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD) pokračovať v jeho vývoji.

01 - Modified: 2004-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Avíza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:42