StoryEditor

Váhostav rozmrazuje miliónový ležiak

21.08.2012, 00:00

Miliónový projekt z čias realitného boomu opäť ožíva. Komplex Jarabiny, ktorý mal bratislavský Ružinov rozšíriť o 454 nových bytov, naberá druhý dych. Aj pričinením nových investorov by sa tri roky chátrajúca stavba mala dočkať dokončenia. Realitné "zmŕtvychvstanie" však realiťáci očakávajú aj pri iných stavbách. "Viacero realitných projektov, ktoré stopla ekonomická kríza, príde opäť na scénu," predpovedá Matej Kucharič, konateľ realitnej kancelárie Magnum Real.

Trikrát "rozvedený"
Projekt Jarabiny má za sebou pestrú minulosť. Komplex stoviek bytov mal v administratívnej časti Bratislavy doplniť rezidenčnú zložku. Stavať sa mal podľa pôvodných plánov už v roku 2006. No tu došlo k prvej výmene majiteľov. Projektu sa ujala developerská skupina Atlas Real. A všetko nasvedčovalo tomu, že šesť objektov na Mlynských nivách uzrie svetlo sveta. To potvrdil aj začiatok stavebných prác v lete 2008, keď stavebné spoločnosti Váhostav SK a Skanska PS začali stavebné práce. Prišla však finančná kríza a projekt zastavili.

Roky prieťahov vyvrcholili toto leto, keď koncom júla vyhlásil bratislavský súd konkurz pôvodného developera Atlas Real. V Bratislave plánoval napríklad aj mrakodrap Olympia. Kým ten asi skončí len na papieri, Jarabín sa ujala investorská skupina Jarabiny Invest.

Škrtanie a prekresľovanie
Za skupinou stojí aj Váhostav, ktorý sa na stavbe podieľal. O tom, že sa v projekte niečo pohlo, svedčí aj projekt, ktorý skupina poslala na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. V ňom avizuje zmeny. "Zmena navrhovanej činnosti prináša novú štruktúru bytových jednotiek a znižuje ich počet z pôvodne navrhovaných 454 na 381," prezrádza zámer. Samotná spoločnosť sa k otázkam HN nevyjadrila.

Podľa realitných kancelárií môže prekresľovanie znamenať aj zmenu filozofie projektu. "Oživením projektov dochádza aj k zlacňovaniu jednotlivých jednotiek, a to je, dá sa povedať, jediný spôsob, ako bytové jednotky predávať," konštatuje Daniel Bilý, generálny riaditeľ realitnej kancelárie Century 21 Slovakia.

Podľa vzoru druhých
S prekresľovaním projektov majú v posledných rokoch skúsenosti takmer všetci developeri. Cieľ bol jediný, zníženie ceny. "V bytových projektoch sme pristúpili najmä k znižovaniu výmerov bytov pri zachovaní počtu izieb," prezrádza hovorkyňa spoločnosti J&T Real Estate Katarína Krajňáková. Napríklad Finep v projekte Jégeho alej II. a IV. prekreslil štvorizbové byty na dvojizbové a zmenšovali sa aj maximálne výmery. "Táto zmena sa pozitívne odrazila pri predaji súčasnej etapy," pochvaľuje si Oľga Petková, riaditeľka spoločnosti Finep SK.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:42