StoryEditor

Boj o Chemko sa skončil fiaskom. Dnes spor opäť ožíva

17.10.2012, 00:00

Už takmer pred desiatimi rokmi sa začal boj o východoslovenskú chemičku Chemko Strážske. Hlavnými aktérmi súboja boli holíčsky podnikateľ Milan Špak a Michalovčan Martin Babiar, ktorí fabriku pôvodne spolu ovládali. Teraz ich spor opäť skončil na michalovskom okresnom súde.

Korene sporu
Privatizácia štátneho podniku Chemko Strážske prebehla v októbri 1996 priamym predajom z vlastníctva Fondu národného majetku. Hlavnými akcionármi sa stali zamestnanecká spoločnosť chemičky Zachem, ktorá odkúpila viac ako 70 percent akcií a Peter Hrinko s 21,5 percenta.

Základy sporov medzi dvoma podnikateľskými skupinami sa však začínajú až v roku 2000, keď do Zachemu vstúpili dve spoločnosti. Špakova Energy SK získala 53 percent akcií a Slovenská chemická spoločnosť pod vplyvom Babiara ovládla zvyšok. Až do roku 2002 medzi dvomi skupinami nevznikli žiadne závažnejšie nezhody.

Boj o ovládnutie Chemka sa začal na jeseň 2002, keď sa Špak nezúčastnil na zasadnutí valného zhromaždenia Chemka. Bez jeho prítomnosti nemohli zástupcovia Zachemu hlasovať a hlavné slovo preto získal Hrinko spolu s olomouckou spoločnosťou Gaval, ktorá bola podľa médií tiež prepojená so Špakom. Firma Gaval medzičasom odkúpila aj sedem percent akcií od Energy SK. Zasadnutie skončilo odvolaním všetkých zástupcov Slovenskej chemickej zo štatutárnych orgánov Chemka, čím stratil Babiar veľkú časť vplyvu.

Fingovaný únos
Špak si ďalej posilnil postavenie o rok neskôr. Zachem mal Fondu národného majetku platiť privatizačné splátky. Podmienky boli nastavené tak, že v prípade omeškania ktorejkoľvek splátky by sa celý dlh stal okamžite splatný. A práve táto situácia aj skutočne nastala. Zachem pod väčšinovým vplyvom Špaka splátku za rok 2002 fondu nezaplatil. Dlh sa stal splatným a Chemko, ktoré bolo jeho ručiteľom, ho fondu okamžite uhradilo. Na oplátku si uplatnilo záložné právo na 30 percent vlastných akcií z majetku Zachemu. Tento balík akcií Chemko okamžite predalo olomouckej firme Spedy. Tá získala aj akcie od spoločnosti Gaval. Obe firmy sídlili na rovnakej adrese. Spedy takto odrazu vlastnila približne 35 percent akcií Chemka Strážske.

Babiar sa podľa polície rozhodol situáciu riešiť zablokovaním Špaka z valného zhromaždenia v júni 2003. Preto si mal objednať zmrzačenie Špaka. Ten bol v júni 2003 unesený z odpočívadla Zeleneč. Únos však nafingovala polícia, ktorá o Babiarových plánoch vedela. Košičan si totiž fyzický útok objednal od agenta polície. V čase, keď bol Špak nezvestný, Babiar zorganizoval v Zacheme mimoriadne valné zhromaždenie. Na ňom odvolal zo štatutárnych orgánov spoločnosti všetkých zástupcov firmy Energy SK. Pri odovzdávaní odmeny za zmrzačenie ho však zadržala polícia.

Fiasko na súde
V máji 2005 podala prokuratúra na Babiara žalobu za prípravu trestného činu ublíženia na zdraví. Prípad sa ťahal ďalšie tri roky, až nakoniec Okresný súd v Michalovciach trestné stíhanie zastavil. Odôvodnil to nedostatočnými dôkazmi. Leo Šátek

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:30