StoryEditor

Kaník: Vláda znárodnila druhý pilier

06.07.2012, 18:50
Autor:
TASRTASR
Opatrenia vlády sú podľa poslanca Ľudovíta Kaníka likvidáciou budúcich dôchodkov.

Zníženie dôchodkových úspor občanov o viac ako polovicu, o ktorom dnes rozhodla vláda, je radikálnym zásahom voči dôchodkovým úsporám všetkých pracujúcich občanov na Slovensku. Myslí si to opozičná SDKÚ-DS. "Je to znárodnenie druhého piliera, ktorý je jedinou istotou budúcich dôchodkov pre generácie pracujúcich občanov," konštatuje vo svojom stanovisku predseda poslaneckého klubu strany Ľudovít Kaník.

Budúcnosť dôchodcov a ich penzií sa podľa neho už o niekoľko rokov nebude dať zabezpečiť cez starý priebežný systém Sociálnej poisťovne. "Likvidácia silného druhého piliera, ktorú vláda začala, je likvidáciou budúcich dôchodkov. Zároveň to znamená neúnosné zvýšenie záťaže pre verejne financie a tlak na zvyšovanie veku odchodu do dôchodku," upozorňuje Kaník.

 

 

Radoví občania SR sa takýmto spôsobom podľa neho poskladajú vláde na viac ako 500 miliónov eur, ktoré chce kabinet použiť na svoje priority. "Priemerný sporiteľ stratí mesačne 40 eur a ročne takmer 500 eur," vyčísľuje. SDKÚ-DS spolu s ďalšími opozičnými stranami vyzýva na podpisovanie petície za zachovanie súčasného 9-% príspevku do druhého piliera. Kaník tiež avizuje, že pokiaľ bude vládny návrh schválený aj v parlamente, obráti sa opozícia na Ústavný súd (ÚS) SR.

Legislatíva, ktorú dnes odsúhlasil vládny kabinet, prinesie okrem iného znovuotvorenie a zníženie odvodu do druhého dôchodkového piliera či dočasnú valorizáciu dôchodkov o pevnú sumu v priebežnom pilieri.

V kapitalizačnom pilieri sa má po novom upraviť povinný vstup na dobrovoľný, a to až do veku 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovú výhodnosť však budú mať len 2 % navyše.

01 - Modified: 2004-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peniaze pre univerzity
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:59