StoryEditor

Via Chem už prevzal Novácke chemické závody

02.08.2012, 00:00
Autor:
TASRTASR

Novácke chemické závody, ktoré sú v konkurze, včera prevzal nový vlastník. Správca konkurznej podstaty potvrdil, že spoločnosť Via Chem Slovakia splnila všetky podmienky. "Všetci zamestnanci spoločnosti NCHZ prechádzajú do spoločnosti víťaza tendra na základe prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov," opísal ďalšie kroky Miroslav Duračinský zo Slovenskej správcovskej a reštrukturalizačnej. Správca konkurznej podstaty bude v konkurznom konaní pokračovať.

Via Chem Slovakia sa stala víťazom druhého kola verejného ponukového konania na predaj Nováckych chemických závodov v decembri 2011. Za chemičku ponúkla 2,2 milióna eur, druhý záujemca M-Energo ponúkol o 200-tisíc menej. Predaj schválili v júli český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže aj Protimonopolný úrad SR. Kontrolu nad firmou s 1 400 zamestnancami tak získala nepriamo česká spoločnosť Via Chem Group, za ktorou podľa tamojších médií stojí kontroverzný podnikateľ Petr Sisák.
Novácke chemické závody sa dostali do konkurzu pred viac ako dva a pol rokom. Problémy firmy sa začali po tom, ako jej Európska komisia vyrubila pokutu takmer 20 miliónov eur za kartel.

Novácke chemické závody sú popredným dodávateľom chemických surovín pre široké spektrum priemyselných odvetví. Tržby podniku v roku 2011 dosiahli 180 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:43