StoryEditor

Štát vyberie na daniach o miliardu viac, ako plánoval. Firmám sa darilo lepšie, než sa čakalo, hlási Matovič

30.06.2021, 15:52
Autor:
TASRTASR
Minister financií hovorí, že výpadok ziskov slovenských firiem bol vlani len polovičný oproti marcovým očakávaniam.

Do štátneho rozpočtu do konca roka pribudne o 1,1 miliardy eur viac, než ukazovala marcová daňová prognóza.

Uviedol to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) počas stredajšej tlačovej konferencie o aktualizácii daňovej prognózy na roky 2020 až 2024.

Podľa Matovičových slov je príčinou to, že sa firmám vlani darilo omnoho lepšie, než sa čakalo, a výpadky na daniach a odvodoch boli sedemkrát nižšie, ako ukazovali odhady.

Prístup vlády k podnikom 

Ako Matovič ilustroval, keď prognóza rátala so sedempercentným výpadkom v daňovo-odvodových príjmoch za rok 2020, reálny prepad bol len na úrovni jedného percenta.

"Je to vysvedčenie prístupu vlády v pomoci podnikom," poznamenal Matovič s tým, že vďaka pomoci podnikom tie mohli odvádzať dane a odvody a takisto platiť svojich zamestnancov, ktorí tiež odviedli dane i odvody do štátnej pokladnice.

Minister takisto dodal, že výpadok ziskov slovenských firiem bol vlani len polovičný oproti marcovým očakávaniam.

"A keď sme predpokladali, že výpadok na daniach z príjmu právnických osôb bude 700 miliónov eur, výpadok bol približne len polovičný," podotkol.

Ďalšou okolnosťou, ktorá prispela k priaznivejšej prognóze, je podľa Matoviča aj výber dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorý je takisto nad očakávania.

Konsolidácia sa budúci rok nechystá

Štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek podotkol, že najvyššie prírastky sú podľa prognózy v daniach z príjmov právnických osôb a v daniach z tovarov a služieb. Takisto vyzdvihol, že kumulatívna strata slovenských firiem sa oproti predchádzajúcim rokom zmenila len nepatrne.

Michal Havlát z Inštitútu finančnej politiky skonštatoval, že júnová prognóza vychádza z daňových priznaní, pričom doteraz ich majú odovzdaných 60 percent zo všetkých.

Na ich základe sa podľa neho dá povedať, že pandémia nového koronavírusu zasiahla odvetvia slovenskej ekonomiky nerovnomerne a rozdiel je aj medzi malými a veľkými podnikmi – tie menšie zvládali pandémiu o niečo horšie.

Na margo výberu DPH Havlát podotkol, že tá mala začiatkom roka slabý štart pre prepad spotreby, ktorý súvisel s lockdownom.

"Do konca roka ale očakávame relatívne silné oživenie, ktoré je zodpovedné za takmer 400 miliónov, ktoré vidíte v rámci tých 1,1 miliardy eur," podotkol. Podľa neho dosiahne celkový výnos z DPH úroveň z roka 2019 už v tomto roku.

Matovič na otázku, na čo sa využije 1,1-miliardové navýšenie odpovedal, že legislatíva nepovoľuje tieto peniaze minúť, táto suma preto zníži plánovaný deficit. Zopakoval, že konsolidácia verejných financií sa budúci rok ešte nechystá, pretože rezort financií počíta s treťou vlnou pandémie.

01 - Modified: 2024-04-19 11:20:58 - Feat.: - Title: Nealko nápoje s pridaným cukrom budú podliehať novej dani. Návrh je v pripomienkovom konaní 02 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 03 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 04 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 05 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:08