StoryEditor

Vláda ukázala balík škrtov, ale nie verejnosti

22.05.2012, 00:00
Úzky okruh ľudí už pozná dlho pripravovaný balík opatrení kabinetu Roberta Fica.

Včera totiž Smer-SD ukázal svoje predstavy Rade pre solidaritu a rozvoj. Pred verejnosťou ho však zatiaľ tají, na podrobnostiach sa chce najskôr dohodnúť so sociálnymi partnermi. „Sme na dobrej ceste, je tu absolútny súhlas s ozdravovaním verejných financií,“ povedal včera po rokovaní premiér Robert Fico (Smer-SD). Konkrétnejšie opatrenia by mala podľa neho vláda ukázať verejnosti už dnes.

Riešia bohatých, živnostníkov aj dohodárov
V konečnej verzii by tak mali byť najmä opatrenia, ktoré zasiahnu nadštandardne zarábajúcich ľudí, a to cez vyššie dane, odvody, ale aj nižšie sociálne dávky. V praxi takto môžu bohatší ľudia prísť o desiatky eur mesačne. Okrem toho by konsolidácia mala zasiahnuť aj banky, a to cez rozšírenie základu na platenie bankového odvodu. Rovnako by zníženiu deficitu malo pomôcť aj presunutie Fondu ochrany vkladov pod verejné financie.

Zmeny by však nemali obísť ani dohodárov, ktorí by mali po novom platiť odvody, ich zamestnávanie by mal však upravovať aj Zákonník práce. Zmeny by mali obísť napríklad študentov či dôchodcov.

Na úpravy by sa mali pripraviť aj živnostníci, pre ktorých je podľa Fica hrozbou najmä nízky dôchodok, keďže väčšina z nich platí len minimálne odvody. Či sa však nakoniec skutočne prijmú všetky opatrenia, ktoré vláda predstavila, bude závisieť aj od dohody so sociálnymi partnermi. „Uvidíme, čo bude ďalej. Zatiaľ som spokojný, že vláda má zjavne úprimnú ambíciu s nami rokovať,“ povedal šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov Rastislav Machunka. Jediná zhoda je tak zatiaľ podľa predsedu Slovenskej akadémie vied Jaromíra Pastoreka na tom, že konsolidovať treba.

Ekonómovia: Veľa sa sľubuje od zvyšovania daní
V praxi by tak mali úspory k vyšším príjmom dosahovať v konsolidačnom balíku pomer jedna ku šiestim. Podľa hlavného ekonóma Slovenskej sporiteľne Juraja Bartu by bol ideál skôr jedna k jednej. „V súčasnej situácii po minuloročnej konsolidácii by sa už nepodarilo na Slovensku dosiahnuť to, čo hovorí ekonomická teória. Teda, že konsolidácia by mala pozostávať z úspor na strane výdavkov vo výške 70 až 80 percent a zvyšok na strane príjmov.“

Podľa neho sa však vláda môže popáliť na zvyšovaní priamych daní, ktoré v konečnom dôsledku môžu pre konsolidáciu znamenať mínus. „Hrozí, že štát na daniach v takom prípade vyberie menej peňazí,“ dodal Barta.

S tým súhlasia aj iní ekonómovia. Na druhej strane však oceňujú, že vláda sa rozhodla preriediť prideľovanie sociálnych dávok. Okrem toho by však podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Petra Goliaša mala prehodnotiť aj ďalšie transfery štátu. „Mala by obmedziť podporu stavebného sporenia a štátnu podporu hypoték, investičné stimuly, prehodnotiť vyplácanie dávok v hmotnej núdzi.“

Na nepopulárne, avšak potrebné opatrenia má totiž Ficov kabinet podľa riaditeľa Nadácie F. A. Hayeka Matúša Pošvanca ideálnu príležitosť. „Súčasná vláda má šialený mandát, nemusí sa s nikým dohadovať, čo jej umožňuje zrealizovať niektoré zásadné reformy. Tie v minulosti padali na neschopnosti koaličných partnerov dohodnúť sa.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:26