StoryEditor

Štát stratil na preprave plynu milióny

20.01.2013, 23:00
Slovenské potrubie Eustream vlani prepravilo zhruba o štvrtinu menej plynu než v roku 2011.

Potvrdil to pre HN hovorca firmy Vahram Chuguryan. Štát tak zrejme prišiel o milióny eur z dividend, keďže v spoločnosti má 51-percentný podiel. Ak by neklesol objem prepravy, tak by podnik možno mohol zaznamenať aj väčšie výnosy. Presné čísla zverejnia vo výročnej správe.

Práve náš plynovod bol dlho kľúčovou tepnou medzi Ruskom a Európskou úniou. Na energetickej mape však pribudlo nové potrubie na severe Európy, ktoré nabúralo biznis aj nám. „Zníženie prepravy bolo zapríčinené dobudovaním plynovodu Nord Stream, ale aj celkovým poklesom vývozu ruského zemného plynu do Európskej únie,“ vysvetlil Chuguryan.

Aj tak majú vyšší zisk
Eustream napriek tomu dosiahne za minulý rok lepší hospodársky výsledok než predtým.

„Za rok 2012 očakávame výnosy na rovnakej úrovni ako za rok 2011, ale vďaka zvýšeniu efektivity prevádzky bude zisk za rok 2012 podstatne vyšší,“ doplnil Chuguryan. Konkrétne čísla o úsporách zatiaľ Eustream neprezradil, zverejní ich až vo svojej výročnej správe.

Naša firma má pritom s ruským gigantom Gazpromom kontrakt do roku 2028 na prepravu 50 miliárd kubíkov ročne – ak aj takýto objem plynu nášou rúrou neprejde, zaplatené dostaneme. Vlani však Rusi poslali cez Slovensko len o 6,6 miliardy kubíkov viac, teda 56,6 miliardy kubíkov. V roku 2011 to pritom bolo o 17 miliárd kubíkov plynu viac. Veľký objem plynu tak v roku 2012 putoval práve severnou trasou. „Vlani sme prepravili 11,5 miliardy kubíkov,“ uviedol šéf komunikácie Nord Stream AG Jens D. Müller.

Celková kapacita severného plynovodu je 55 miliárd ročne a podobne ako Eustream, aj Nord Stream podpísal s Rusmi dlhodobý kontrakt. Podľa Müllera je to zmluva na viac ako 20 rokov. Polovicu kapacity pritom sprístupnili až ku koncu vlaňajška. Tento rok už Rusi budú môcť využiť severnú trasu naplno. „Poskytujeme plnú kapacitu, je na Gazprome, koľko plynu prepraví,“ potvrdil Müller.

Nord Stream však nebude naším jediným konkurentom. O dva roky má byť hotová aj južná trasa vedúca z Ruska cez Čierne more a Balkán až do Rakúska a Talianska.

Gazprom tak už prakticky nebude potrebovať náš plynovod a bude môcť obísť aj Ukrajinu. Práve konflikt medzi Ruskom a naším východným susedom, ktorý v roku 2009 vyústil do plynovej krízy, naštartoval debatu o bezpečnosti dodávok plynu do Európy. V roku 2018 by malo byť zase hotové potrubie Nabucco, ktoré bude viesť z Kaspickej oblasti cez Turecko ďalej na západ.

Výzva pre nového akcionára
Podiel 49 percent v Eustreame získal nový akcionár Energetický a průmyslový holding, ktorý vstúpil aj do jeho materskej spoločnosti SPP a dcéry SPP distribúcia. Česko-slovenský investičný žralok však za hlavnú akvizíciu považuje práve plynovod. Na schopnosti nového partnera sa spolieha aj ministerstvo hospodárstva. Stratégiu, ako ďalej s Eustreamom, má EPH predložiť v najbližších týždňoch.

Poradca ministra Kristián Takáč očakáva, že práve vyššia efektivita a rastúci dopyt po plyne v Európe by mali udržať aj záujem o náš plynovod. Optimisti sú aj v samotnom Eustreame. „Popri dlhodobom kontrakte významne rastie aj počet zmlúv týkajúcich sa krátkodobých a cezhraničných transakcií medzi európskymi obchodnými uzlami,“ doplnil Chuguryan.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:04