StoryEditor

Za stop portálu hrozí miliónová žaloba

25.05.2011, 00:00
Štátu hrozí súdny spor za minimálne 18,4 milióna eur. Na toľko si vyčíslila škody a zmarený zisk spoločnosť SWAN, ak Úrad vlády zruší zmluvu, na základe ktorej mala vybudovať Ústredný portál verejnej správy.

Pre HN to povedal marketingový manažér SWAN-u Martin Holák.

Projekt mala zaplatiť Európska komisia, minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) však stopol žiadosti o eurofondy. Zákazku považuje za trojnásobne predraženú a riskantnú. Viaceré kontroly totiž podľa neho zistili chyby, pre ktoré by nám Brusel peniaze nepreplatil. „Je takmer isté, že by sme projekt museli prefinancovať zo štátneho rozpočtu,“ povedal Mikloš.

Teraz očakáva, že Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby, ktorá spadá pod Úrad vlády, zmluvu so SWAN-om zruší. Agentúra to neodmieta, najskôr však chce vedieť, ako zabezpečiť prevádzku už fungujúcej časti portálu, a čo nahradí zrušený projekt.

Suma nemusí byť konečná
Riaditeľ spoločnosti SWAN Miroslav Strečanský už predvčerom pripustil, že v prípade zrušenia zmluvy by sa firma v krajnom prípade súdila so štátom. Obvinenia z premrštenej ceny totiž odmieta.

SWAN sa na prípadný súd už pripravuje. Dokazuje to právna analýza, ktorú si dala firma vypracovať. HN ju má k dispozícii. Píše sa v nej, aké nároky by spoločnosti vznikli v prípade rôznych foriem ukončenia kontraktu.

Šéf ministerskej sekcie informatizácie Anton Molnár však tvrdí, že SWAN zatiaľ Úradu vlády nič nedodal. Okrem kamióna počítačov a licencií, ktoré zatiaľ nikto neprebral. „Škôd za plnenie sa neobávam. Žiadne plnenie totiž nebolo. Čo sa týka škôd zo zmareného zisku, tak tá suma by mala byť obrovská,“ povedal Molnár.

Môže to byť drahšie
Rezort financií pritom s portálom do budúcnosti počíta. Chce naň vypísať súťaž nanovo, tak, aby naň mohli ísť eurofondy. Vypísanie nového tendra odhaduje na december.

Od toho budú závisieť aj ďalšie projekty iných rezortov. Práve pre časové sklzy nechce pôvodnú zákazku rušiť Úrad vlády. „Skutočnosť je presne opačná. Ak by sme nezmenili dizajn celej informatizácie verejnej správy, práve zle pripravený a riadený projekt Ústredného portálu by ohrozil spustenie informatizácie vo všetkých rezortoch,“ vysvetľoval Mikloš.

Podľa SWAN-u bude však budovanie portálu v Miklošovej réžii ešte drahšie. „Myslíme si, že iné riešenia si vyžadujú vyššie výdavky na informatizáciu,“ povedal Holák.

Firma pritom núkala štátu počas rokovaní aj zľavu. Potvrdil to aj Úrad vlády. O koľko mala cena klesnúť, sa zatiaľ SWAN a

Úrad vlády nedohodli. A rokovania o znížení ceny už zrejme ani nebudú mať zmysel. Mikloš totiž včera zdôraznil, že na projekt neuvoľní peniaze z rozpočtu. „V tejto situácii, keď je jasné, že projekt nebude financovaný z európskych prostriedkov, by musel Úrad vlády povedať, z čoho to chce financovať. Na tento účel v rozpočte Úradu vlády ani iného rezortu peniaze nie sú.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:47