StoryEditor

Vlastný majetok je najväčšia istota

10.08.2012, 00:00
Autor:
REDRED

Prečo 2. pilier nebol nastavený tak, že po dosiahnutí dôchodkového veku sa dá celá suma vybrať na jedenkrát bez akýchkoľvek ďalších dávok?
V dôchodkovom systéme musíme premýšľať dlhodobo a počítať s tým, že nie všetci sú zodpovedne uvažujúci ľudia. Keby sme umožnili všetko jednorazovo vybrať, určite by sa mnohokrát stalo, že úspory by sa vybrali, rýchlo minuli, alebo previedli na iné osoby, a tá konkrétna osoba by potom natrčila dlaň a pýtala od štátu sociálnu dávku. To by naozaj nebolo rozumné.

Mám 51 rokov, som zamestnaná a moja hrubá mzda je 480 eur. Ako sa mám zachovať? Oplatí sa mi zostať v 2. pilieri?
Do dôchodku máte minimálne 11 rokov. Preto si myslím, že sa vám to určite oplatí. Druhý pilier dáva istotu reálneho majetku, ten sa môže zhodnocovať lepšie alebo horšie, podľa toho, ako je nastavená legislatíva, a v akom stave sú svetové kapitálové trhy. V každom prípade, je to reálny majetok. Prvý pilier je kus papiera, ktorý sa môže zmeniť po každom zasadnutí parlamentu. S istotou môžeme povedať, že o 10 rokov bude tento zákon vyzerať úplne inak ako dnes, a určite bude poskytovať omnoho skromnejšie dôchodky.

Kedy štát nebude mať peniaze na vyplácanie dôchodkov?
Štát na to nemá už dnes. Požičiava si a zadlžuje sa. Pokiaľ by neexistoval silný druhý pilier a neuskutočnili sa výrazné zmeny v prvom pilieri, ktoré vláda stále odkladá, toto zadlžovanie už za pár rokov narazí na hranicu, kedy sa dostaneme do obdobnej situácie, v akej je Grécko, Portugalsko či Španielsko. A potom by muselo dôjsť k radikálnym škrtom. Aj k znižovaniu vyplácaných dôchodkov. Preto sú návrhy tejto vlády krátkozraké a v dlhšom časovom horizonte veľmi zhoršujú a ohrozujú životnú úroveň všetkých obyvateľov Slovenska.

Som v druhom pilieri od začiatku, nevystúpila som pri žiadnom otvorení. Tento rok budem mať 54 rokov, a neviem, čo robiť...
Vo vašom prípade si myslím, že výhodnejšie bude zotrvať v 2. pilieri. Aj keď výhodnosť tohto kroku bude závislá od toho, či tento systém nebude ďalej deštruovaný zo strany vlády. Vystúpiť z 2. piliera by som dnes odporúčal iba ľuďom, ktorí majú do dôchodku menej ako 5 rokov.

Oplatí sa čakať od štátu vôbec nejaký dôchodok o 30 rokov?
Nikto dnes nevie zodpovedne garantovať, čo bude so štátom financovanými systémami za 30 rokov. Je to veľmi neisté. Preto je istota vlastného majetku, reprezentovaná vlastnými úsporami, tou najväčšou zárukou, ktorá v neistom a nestálom svete, v ktorom dnes žijeme, môže existovať. Úloha štátu sa najmä v oblasti sociálneho zabezpečenia bude znižovať, pretože jednoducho štát už na to nebude mať dosť síl.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:17