StoryEditor

V tunelovaní eurofondov patríme k špičke

14.06.2011, 00:00

Podvody pri tendroch, subdodávateľských zmluvách, či dohadzovanie zákaziek blízkym firmám. Také sú podľa Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) najčastejšie prípady korupcie pri čerpaní eurofondov na Slovensku, v Taliansku, Grécku, Španielsku, Bulharsku. V týchto piatich krajinách sa podľa úradu objavuje viac prípadov korupcie ako v zostávajúcich 22 štátoch Európskej únie. Vyplýva to z výročnej správy úradu za rok 2009, no odvtedy sa toho veľa nezmenilo. „Tieto problémy pretrvávali aj v roku 2010,“ potvrdil pre HN Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.



Problém môžu mať železničiari
Slovensko sa tak radí medzi najkorupčnejšie krajiny pri čerpaní eurofondov v celej Európskej únii. „Korupcia je na všetkých možných úrovniach,“ zhodnotil poradca pre eurofondy Ján Rudolf.

Jedným z takých prípadov môžu byť aj zákazky Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) na modernizáciu tratí. Protikorupčný úrad ich už druhý rok preveruje. „Proces hodnotenia informácií je už v pokročilom štádiu a OLAF predpokladá, že ďalšie kroky v prípade sa budú môcť podniknúť v priebehu nasledujúcich týždňov,“ hovorí Králik. Je teda možné, že v najbližších dňoch sa rozbehne vyšetrovanie.

Na možné podplácanie funkcionárov ŽSR upozornil anonym. Štátna firma ani slovenská polícia kauzu komentovať nechceli. „Železnice Slovenskej republiky sa k uvedenému nebudú vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa štátnej akciovky Martina Pavliková. Ministerstvo dopravy HN odkázalo, že nevie, ktoré zákazky môže európsky úrad prešetrovať. Ani to, koľko peňazí na ne malo ísť z eurofondov. Sumu včera neprezradil ani protikorupčný úrad. „Vzhľadom na to, že hodnotiaci proces podlieha utajeniu, v tomto štádiu nemôžeme poskytnúť podrobnejšie informácie,“ poznamenal Králik.

Hrozí, že peniaze nedostaneme
Rudolf pripomenul, že pokiaľ Európska komisia odhalí v našich eurofondových projektoch akékoľvek nezrovnalosti, zasiahne. „A hrozí, že to nepreplatí.“ Pri projektoch, ktoré Brusel ešte nepreplatil, hrozí, že by sme ich museli zaplatiť z rozpočtu. Ak ich už preplatil, môže zoškrtať tie peniaze, ktoré mali smerovať inde. Alebo ich budeme musieť vrátiť. To je aj prípad podozrivej zákazky bratislavského Letiska M. R. Štefánika. Protikorupčný úrad zistil pochybenia pri verejnom obstarávaní, pre ktoré Slovensko musí zaplatiť 3 milióny eur.

Podľa Rudolfa by korupciu na Slovensku zmiernilo, ak by o eurofondoch nerozhodovali politici. „Teraz o eurofondoch rozhodujú len politické špičky. Všetky verejné obstarávania a zmluvy treba zverejniť na internete, to korupciu eliminuje. Je pravda, že sa proti nej bojuje ťažko, ale existuje veľa nástrojov, ako ju znižovať,“ povedal Rudolf.

Európsky úrad pritom na Slovensku vyšetruje ešte ďalšie štyri prípady. „Z toho tri sa týkajú možného zneužitia prostriedkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a jeden prípad Európskeho sociálneho fondu,“ hovorí Králik.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:52