StoryEditor

"Čokoľvek si naplánovali, vyberú menej"

03.10.2012, 20:00
Profesor Stanfordskej univerzity a spoluautor reformy rovnej dane Alvin Rabushka v rozhovore pre HN.

Rovná daň pomohla viacerým krajinám zvýšiť ekonomický rast. Myslíte si, že teraz, keď Slovensko ruší rovnú daň, nastane opačný trend?
Môžete zobrať krajiny s rovnou daňou a porovnať ich s podobnými krajinami bez rovnej dane. Tie s rovnou daňou zvykli rásť rýchlejšie, ako tie bez nej. A jeden z dôvodov je, že rovná nízka sadzba láka zahraničné aj domáce investície. Keď Slovensko zavedie ďalšie sadzby pre firmy a pre lepšie zarábajúcich ľudí, v nasledujúcich rokoch budeme vidieť relatívne spomalenie. Myslím si, že to uškodí budúcemu hospodárskemu rastu.

Čo to spraví s firmami?
Spraví to Slovensko menej atraktívnym oproti susedným krajinám. Slovensko s predchádzajúcou 19-percentnou sadzbou dostalo veľa zahraničnej publicity. Prvýkrát som stretol Ivana Mikloša zhruba pred desiatimi rokmi a hovoril mi o lákaní zahraničných investícií. Bolo nevyhnutné pokúsiť sa predať Slovensko ako miesto pre biznis. S rovnou daňou, a po vyhláseniach Kórejčanov (automobilky Kia Motors, pozn. HN), že uprednostnili Slovensko pred Poľskom, začali investori prichádzať na Slovensko. 23 percent nie je veľa, ale je to viac ako 19 a zahraničné firmy si budú myslieť, že keď vláda zvýšila daň pre firmy na 23 percent, prečo by ju nemohla zvýšiť na 25 alebo na 27 percent. A rovnaká situácia je so zamestnaneckou daňou. Keď sú teraz dve sadzby, prečo by nemohli byť tri?

Bude profit, ktorý prinesú verejným financiám nové daňové sadzby, vyšší, ako straty vyplývajúce zo zrušenia rovnej dane?
Uvidíme. Čo sa obyčajne stáva, je, že niektorí ľudia zostanú, ale nikdy nevieme, koľkí nezostanú. V ekonomike je termín „náklady obetovaných príležitostí“. A tie sú nezistiteľné. Napríklad môžeme rozdeliť Slovákov do dvoch skupín. Obe budú identické vo všetkých ohľadoch až na jeden. Jedna bude mať 19-percentnú sadzbu a druhá 25-percentnú a uvidíme, čo sa stane. Podľa toho, čo som si naštudoval o Slovensku, táto vláda sa nestotožňuje s  filozofiou tej bývalej. Táto vláda má filozofiu redistribúcie zdrojov od bohatších k chudobným. No myslím si, že čokoľvek si naplánovali, vyberú menej.

Kto je Alvin Rabushka

Vyštudoval Univerzitu v americkom Washingtone. Je expertom na dane a je tvorcom myšlienky rovnej dane. Napísal niekoľko kníh a množstvo článkov na tému rovnej dane, ktorú aplikovalo množstvo krajín v Ázii či vo východnej Európe. Dnes pôsobí na Stanfordskej univerzite.


 Celý rozhovor nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2004-09-10 12:11:59 - Feat.: 0 - Title: Domáci spracovatelia dreva kritizujú Lesy SR 02 - Modified: 2004-09-10 12:13:14 - Feat.: 0 - Title: Budovy škôl by sa mali využiť na potreby obce
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:07