StoryEditor

Daniarom už funguje systém od Novitechu

19.04.2012, 00:00

Návrat k starému daňovému systému od firmy Novitech zatiaľ beží bez väčších problémov. Pre HN to potvrdili viaceré zdroje vrátane poverenej šéfky Finančného riaditeľstva Márie Machovej. "Zatiaľ nejaké vážne problémy nie sú hlásené. Od zajtra (dnes, pozn. red.) by sme mali ísť naplno."

Podobne sa vyjadrila aj jedna z pracovníčok daňového úradu, ktorá nechcela byť menovaná. "Na pár maličkostí to funguje bezchybne. Ide o iba o technické detaily. Už makáme."

Daniarov teraz čaká veľké upratovanie po neúspešnom nasadzovaní nového systému KONS. Úradníci totiž museli pre nefunkčný systém napríklad počítať na kalkulačkách. Tým sa tiež zvýšilo riziko daňových únikov, konštatoval vo svojej správe Najvyšší kontrolný úrad. "Veľa vecí sa musí opätovne dohrať a nahrať," vraví Machová. Do štandardného režimu by sa mala daňová správa dostať do konca júna, odhadla.

Kôš je preplnený
Daniarom sa napríklad preplnil takzvaný elektronický box na daňové priznania vyplnené s chybami alebo zle naskenované. "Zvyčajne tam býva zhruba 30-tisíc dokumentov a teraz ich je tam 400-tisíc, keďže sa tri mesiace tieto koše neobsluhovali," posťažovala sa Machová.

S preplatkami však zatiaľ daniari problémy podľa nej nemajú. Termíny na ich vyplatenie firmám a ľuďom vraj stíhajú. Pripustila však, že problémy s informačným systémom poznačili aj plnenie rozpočtu a vývoj výberu daní.

V minulých rokoch štát Novitechu vyplatil za systém RDS asi tri milióny eur, doplatiť má ešte zhruba 2,7 milióna.

Zodpovednosť preveria
Neúspešný systém KONS v spolupráci so štátom programovala pod kontraktom medzi rezortom financií a spoločnosťou IBM aj firma Bank Pro Soft. Štát si takto objednával iba technické služby, takzvané človekohodiny. Za tie vyplatil už vyše sedem miliónov eur. Zvyšných zhruba 16 miliónov eur bolo vyplatených za ďalšie práce súvisiace s výmenou systémov. Nie všetko, za čo štát zaplatil, aj funguje.

Preto chce nový minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) zisťovať, či sa štátu môže vrátiť aspoň časť týchto výdavkov. "Tieto úlohy budú zadané a bude to v riešení," povedal pre HN.

O nasadení systému KONS rozhodol bývalý šéf Kompetenčného centra daniarov Miroslav Mikulčík. Ten v minulosti pôsobil vo firme Bank Pro Team, ktorá mala podiel aj v spoločnosti Bank Pro Soft. Medzi dodávateľmi nového systému figurujú aj ďalšie spoločnosti, ktoré majú v internetovom obchodnom registri väzbu na Mikulčíka. Finančné riaditeľstvo v čase najväčších problémov viedol Igor Krnáč. Obaja o funkcie prišli už dávnejšie. Výmenu systémov vyšetruje aj polícia, ktorá začala trestné stíhanie vo veci. Marek Ročkár

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:05