StoryEditor

Mediálny trh čaká opäť pokles

22.03.2012, 09:55
Čisté výdavky na reklamu v porovnaní s hrubým domácim produktom stále klesajú. Najviac investícií do reklamy sa prerozdeľuje v v centrálach firiem, menšie trhy trpia.

„Slovenský mediálny trh je podhodnotený. Vlani bolo investovaných do reklamy 0,3 percenta hrubého domáceho produktu. Len v susednom Česku to bolo 0,55 percenta,“ povedal na konferencii Marketing a komunikácia 2012 commercial director mediálnej agentúry Unimedia Juraj Máťuš. Je to spôsobené najmä poklesom reklamy v printových médiách, rádiách a poklesom vonkajšej reklamy. V minulom roku naopak rástli investície firiem do reklamy v televíziách a na internete.

Reklamné výdavky do internetových médií na Slovensku vlani rástli o sedem percent, naopak investície do samotného internetu, teda do kanálov ako reklama na Googli či Facebooku boli oveľa vyššie.

Vo vonkajšej reklame poklesli tržby o 15,1 percenta, pri reklame v printových médiách poklesy dosiahli vlani 17,6 percenta.

Z pohľadu spoločnosti Unimedia mediálny trh na slovensku v minulom roku poklesol asi o päť percent. Ani v tomto roku predstavitelia najväčších medií u nás neočakávajú nárast reklamných príjmov, ale skôr hovoria o ich stabilizácií. „Ja sa skôr prikláňam k variantu, že trh v tomto roku poklesne asi o osem percent,“ hovorí Máťuš.

Mierne by mohla podľa commercial directora Unimedie posilniť svoje reklamné príjmy opäť televízia. „V prípade printových médií očakávam mierny pokles. Stabilné by mohli zostať reklamné príjmy internetu a kín a rásť by mohli príjmy rádií,“ dodáva.

Zatiaľ je cítiť na trhu najmä veľkú nervozitu. Medzi najočakávanejšie udalosti na mediálnom a reklamnom trhu patria Majstrovstvá sveta v hokeji, do istej miery Majstrovstvá Európy vo futbale a Olympíjske hry v Londýne. Nebude to ale znamenať výrazné zvýšenie reklamných príjmov médií. Celý reklamný trh sa dostane na hodnotu, ktorú dosiahol približne v roku 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:29