StoryEditor

Firmy vítajú Richterov plán zamestnanosti

19.04.2012, 00:00
Štát chce mzdy za mladých firmám preplácať. Na boj proti vysokej nezamestnanosti má ísť vyše 66 miliónov eur.

Richterov plán na zvýšenie zamestnanosti mladých môže zabrať, odkazujú firmy. „Veľmi by nám to pomohlo. Určite by sme vážne rozmýšľali nad tým, že takéto pracovné miesta vytvoríme a niekoľko ľudí zamestnáme,“ priznala Lenka Sivčáková z dopravno-špedičnej spoločnosti East West Logistik. Podľa nej totiž štát dosiaľ uprednostňoval podporu pre veľké firmy, menší podnikatelia väčšinou ostanú na ocot. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) si však osvojil nápad bývalej vlády a firmám, ktoré nové pracovné miesta aspoň spolovice obsadia mladými ľuďmi, chce dva roky preplácať mzdu týchto zamestnancov. O budúcnosti projektu sa rozhodne v utorok v Bruseli na rokovaní s Európskou komisiou. Na pomoc zamestnanosti mladých ľudí by podľa ministra malo ísť z eurofondov vyše 66 miliónov eur. Pôvodne sa pritom počítalo s 2,3 miliardy.

Mladí musia byť schopní
Aj podľa Vladimíra Hudáča zo spoločnosti MAD SR z Rimavskej Soboty, ktorá vyrába a distribuuje autopoťahy, je každý pokus o pomoc lepší než žiadny. „Je lepšie niečo takéto vyskúšať, než neurobiť nič. V každom prípade to firmám pomôže,“ myslí si Hudáč. Ten však z vlastných skúseností upozorňuje, že mladí uchádzači o prácu často nie sú na prax dobre pripravení. Má tak problém nájsť dobrých kandidátov, a to aj napriek tomu, že práve v Rimavskej Sobote je mladých bez práce najviac z celého Slovenska, takmer dva a pol tisíca.

„Bude to motivovať mladých ľudí, aby si hľadali prácu aj naďalej po týchto dvoch rokoch a bude to motivácia aj pre zamestnávateľov, aby takéto miesta vytvorili,“ myslí si šéf rezortu práce. Zo 400-tisícovej armády nezamestnaných na Slovensku je totiž takmer 70-tisíc mladších než 25 rokov. Bez práce je tak viac než tretina mladých ľudí. Koľko z nich by si mohlo nájsť prácu aj vďaka takýmto štátnym dotáciám, zatiaľ nie je jasné. „Je to jedno z možných opatrení, ktoré môžu krátkodobo pomôcť tomuto problému,“ tvrdí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Ten však upozorňuje, že v dlhodobom meradle bude nutné zmeniť vzdelávanie, ktoré nezamestnaných produkuje.

Krátkozraké opatrenie
Kým firmy a úrady by takúto podporu privítali všetkými desiatimi, podľa odborníkov by dlhodobý efekt nepriniesla. Hoci by sa aj niektorí zo zástupov mladých bez práce uchytili, o dva roky by sa situácia zopakovala. „Pokiaľ sa pozrieme na dlhodobé trendy, uvidíme, že forma dotácií a podpôr nepomohla k vysokej zamestnanosti. Nové pracovné miesta budú vytvorené umelo. Keď bude ukončené toto dvojročné obdobie, počas ktorého budú firmy dostávať dotácie, potom opäť bude problém so zamestnanosťou mladých ľudí,“ myslí si analytik Next Finance Martin Prokop.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:50