StoryEditor

Mario Hoffmann odišiel z Karibiku

23.07.2012, 00:00

Sen jedného z najbohatších Slovákov o vybudovaní luxusného rezortu na ostrove Salt Cay v Karibiku je minulosťou.

Dohodli sa na vyrovnaní
Mario Hoffmann sa s vládou ostrovov Turks a Caicos dohodol na mimosúdnom vyrovnaní. Stalo sa tak po niekoľko rokov trvajúcich súdnych konaniach. "Ako najvhodnejší a najsprávnejší spôsob sme považovali mimosúdne vyrovnanie. Som rád, že spory sú už za nami," komentoval svoje rozhodnutie Hoffmann. S vykupovaním pozemkov na ostrove Salt Cay jeden z najbohatších Slovákov začal už v roku 2001. O päť rokov neskôr prišiel s nápadom vybudovať na ostrove golfové ihrisko, ktoré malo byť súčasťou luxusného rezortu. Hoffmannovi sa podarilo získať na 99 rokov do prenájmu väčšinu pozemkov na ostrove.

Desiatky miliónov
Hoffmannova developerská spoločnosť Devco chcela na ostrove vybudovať luxusný rezort za 600 miliónov dolárov. Jeho súčasťou mali byť aj superluxusné apartmány, privátne rezidencie, golfové ihrisko, reštaurácie a športové centrá, Devco na Salt Cay preinvestovala okolo 70 miliónov dolárov. Šéf Istrokapitálu je presvedčený, že ponúkal Salt Cay dobrý projekt.

Bez občianstva a pozemkov
Mario Hoffmann a developerské spoločnosti previedli všetky vlastnené, ako aj prenajaté pozemky s rozlohou 600 hektárov na vládu Turks a Caicos. Predseda správnej rady Istrokapitálu sa vzdal tamojšieho občianstva. "Teší nás, že sa všetky spory urovnali. Výsledkom je, že sa situácia na Salt Cay zabezpečila prevodom dotknutých pozemkov na vládu Turks a Caicos," vyjadril sa generálny prokurátor Huw Shepheard.

Hoffmannove developerské aktivity na Turks a Caicos zastavila britská vláda, ktorá v roku 2009 odvolala výkonnú moc na ostrove kvôli náznakom korupcie ostrovnej administratívy zo strany medzinárodných developerov a dosadila na územie guvernéra. "Vždy sme trvali na svojej nevine vzhľadom na všetky obvinenia z protiprávneho konania a korupcie," hovorí Hoffmann. Podľa šéfa Istrokapitálu je zarážajúce, že zatiaľ čo sa ho snažili najskôr päť rokov na Salt Cay získať ako investora, aby ostrovy rozvíjal, ďalších päť rokov sa ostrovania správali opačne.
Vladislav Doktor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:44