StoryEditor

Smartfóny si podmaňujú Slovákov

25.07.2012, 00:00

Klasickým mobilným telefónom s klávesnicou a tlačidlami odzvonilo. Slováci sa zamilovali do smartfónov. "Zatiaľ čo v júni minulého roka dosahoval podiel smartfónov pri predaji mobilného operátora Orange Slovensko 56 percent, v tom istom mesiaci tohto roka to už bolo 71 percent," hovorí riaditeľ úseku služieb zákazníkom Orange Slovensko Vladislav Kupka.

Rekordné predaje
Dôvodov, prečo Slováci začali vo veľkom kupovať inteligentné telefóny, je viacero. Jedným z nich sú klesajúce ceny, pomohla aj chuť využívať internet v mobile či stále rozšírenejšie využívanie sociálnych sietí.

Podľa hovorcu Slovak Telekomu pre služby a financie Michala Koreca sa podiel smartfónov na predaji telefónov už na jar tohto roka v prípade tohto operátora vyšplhal na 75 percent. V prípade Telefóniky Slovakia majú zatiaľ smartfóny tretinový podiel na predaji prístrojov, je to však spôsobené aj tým, že tento operátor s predajom dotovaných mobilov začal len nedávno. Podľa telekomunikačnej skupiny France Telecom, do ktorej patrí aj slovenský Orange, je predaj inteligentných telefónov v súčasnosti vyšší len v Španielsku.

"Do konca roka by mohol podiel smartfónov na predaji mierne stúpnuť a priblížiť sa k hranici 80 percent," hovorí Michal Korec. Medzi najpopulárnejšími operačnými systémami v smartfónoch je naďalej jednotkou Android, vysoké je stále aj zastúpenie operačného systému Symbian, za ktorým nasleduje iOS od Applu.

Využitie pokrivkáva
Napriek tomu, že počet Slovákov vlastniacich smartfón neustále rastie, mnohí z nich ho zatiaľ nevyužívajú naplno. "35 percent používateľov smartfónov, ktorí sú zákazníci Orange Slovensko, využíva internet v mobile," hovorí research director prieskumnej agentúry 2muse Michal Vyšinský. Podľa hovorkyne Telefóniky Slovakia Martiny Jamrichovej má aktivovaný internet v mobile štvrtina zákazníkov, ktorí si v O2 kupujú smartfón. A len asi tretina majiteľov smartfónov si sťahuje do inteligentného telefónu aplikácie.
Vladislav Doktor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:40