StoryEditor

Firmu známeho podnikateľa Zvrškovca posiela štát do konkurzu

13.12.2012, 23:00

Známy podnikateľ a neúspešný politik Alexander František Zvrškovec (na snímke) rieši problém. Jedna z jeho početných firiem -- SLZ Chémia v Hnúšti čelí návrhu na konkurz. Výrobcu dreveného uhlia posiela pred súdy Daňový úrad v Banskej Bystrici. Aj keď firme s asi 40 zamestnancami reálne hrozí krach, šéf skupiny Dividend Group, do ktorej patrí aj fabrika, hrozbu zavretia nevidí. "Výroba v Hnúšti bude pokračovať v podniku pri inej právnej forme," naznačil riešenie pre HN Zvrškovec. Neuviedol, čo to bude sprevádzať. Podľa portálu Sociálnej poisťovne len na odvodoch firma k včerajšiemu dňu dlhovala vyše sedemstotisíc eur. Zvrškovec hovorí, že za problémami stoja práve úrady, ich postupy a lehoty. "Daňové úrady a Sociálna poisťovňa na Slovensku pravidelne buzerujú podnikateľov a podnikaniu kladú prekážky." Najbližšie plány a projekty v SLZ Chémii nespresnil. Povedal len, že v rámci skupiny ide o malý podnik. Dividend chémiu neprezentuje ako svoju nosnú činnosť. Tou sú strojárstvo, stavebníctvo, potravinárstvo, drevo a nábytok.

Mestský poslanec Hnúšte Miroslav Sihelský hovorí, že problémy vo fabrike sa objavujú už dlhšie "Vrátane zmien názvov a spoločností," poznamenal.
Zvrškovec je známy nielen ako podnikateľ, ale aj ako politik. Pred siedmimi rokmi založil neúspešnú politickú stranu Prosperita Slovenska.

Hnúšľanská SLZ Chémia sa venuje najmä výrobe drevouhoľného paliva a octových rozpúšťadiel. Daňové riaditeľstvo sa k nevyhnutnosti žiadať o vyhlásenie konkurzu podniku, k výške jeho dlhov a prípadnému kladeniu prekážok v podnikaní do uzávierky vydania nevyjadrilo.

Prelomový rok 2005
Podľa databáz informačnej spoločnosti SIMS tržby podniku začali radikálne klesať v roku 2005. Niekoľkoročné šesťmiliónové výkony vtedy klesli na štyri milióny, potom oscilovali okolo milióna. V roku 2010 dosiahli 916-tisíc. Vývoj kopírovala i zamestnanosť. V rokoch 2003 až 2006 vo fabrike pracovalo 118 ľudí, potom zamestnanosť začala klesať. Výraznejšie problémy v Zrvškovcovej skupine na začiatku roka mala i Prefa Sučany, keď zamestnanci tri mesiace nevideli mzdy. Počas leta ich však doplatila.

Aj úspešné podniky
Úspešnejšie si naopak počína Zvrškovcov oravský podnik ZŤS Strojárne. Minulý rok ohlásil 16-miliónovú investíciu do novej haly. Zvrškovec slovenský biznis zaujal tiež vstupom do softvérovej spoločnosti Softip, keď sa ju podarilo oživiť. Počiatky Dividend Group siahajú ku kupónovej privatizácii, kedy Zvrškovec so Slovenskou sporiteľňou a Slovenskou poisťovňou založil investičnú spoločnosť IS Dividend s desiatimi privatizačnými fondmi. Medzi významné podniky s 270 zamestnancami skupiny patrí ešte bardejovský výrobca hydrauliky SB Inmart s 270 a zmestnancami, či nábytkársky Dividend Manufacturing v Banskej Štiavnici.

Kto je F. A. Zvrškovec
-- Po okupácii v 1969 emigroval do Švédska
-- Vo Švédsku pracoval v štátnej správe vrátane úradu zahraničného obchodu
Po návrate v roku 1991 začal podnikať
-- V roku 2005 založil politickú stranu Prosperita Slovenska, do parlamentu sa však nedostala

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:43