StoryEditor

Reforma odvodov môže stroskotať

19.05.2011, 00:00

S odvodovou reformou nie sme spokojní, budeme ju meniť. Ministrovi financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS) to včera odkázali koaliční poslanci. A to krátko po tom, ako ju schválila vláda. Viacerí už vyhlásili, že za reformu nezahlasujú. Po OKS takto zmýšľajú aj poslanci KDH. Obom sa nepozdávajú najmä dosahy na živnostníkov a dohodárov. Bez ich hlasov reforma v parlamente neprejde. Desiatky zákonov, ktoré budú jej súčasťou, chcú ešte pripomienkovať. „Máme vládny návrh. Na jeho základe pripravíme zákony. Samozrejme, že budeme ešte rokovať s poslancami. Chceme, aby to prešlo,“ reagoval Mikloš. Zmeny, ktoré by ohrozovali štátny rozpočet, však odmieta.

Licencie aj vyšší paušál
Poslanci budú bojovať najmä o zmiernenie dosahov na živnostníkov. Napríklad Most-Híd spolu s nezávislým poslancom Igorom Matovičom presadzujú, aby sa zvýšila suma, o ktorú si môže živnostník znížiť základ dane. Z 200 eur, ktoré navrhuje Mikloš, by odpočítateľnú položku zvýšili až na 300 eur. „Sú také názory poslancov, že paušálne náhrady by mohli stúpnuť,“ povedal podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna. „Chceli by sme určite znížiť odvodové zaťaženie živnostníkov na únosnú mieru. Možno zvýšením limitu na paušálne výdavky na 1,5-násobok životného minima. To je jedna z ciest,“ pridáva sa Matovič. Ten má tiež v úmysle navrhnúť nižšie odvody pre tých živnostníkov, ktorí zároveň zamestnávajú ľudí.

Ďalšiu diskusiu o zmenách, ktoré majú prísť od budúceho roka, pripúšťa aj SaS. „Ale želal by som si, aby sa v odvodovej reforme nemenilo nič. Tých kompromisov už bolo dosť,“ hovorí predseda poslaneckého klubu liberálov Jozef Kollár.

Úplnú spokojnosť Mikloš nedosiahol ani medzi vlastnými poslancami. Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) totiž chce u živnostníkov presadiť takzvané licencie. Nimi by sa dali jednorazovo zaplatiť dane a odvody. „Verím, že by to bolo užitočné,“ zhodnotil. Pretláčať chce návrh živnostenských organizácií, podľa ktorého by sa licencie dali uplatniť do príjmu 15-tisíc eur ročne. Hodnota licencie by tak bola 3 200 eur.

Hrozí len polovica reformy
Miklošova reforma prejde, len ak minister presvedčí kritikov v koalícii. Vyššie odvody pre niektoré skupiny živnostníkov a dohodárov dlhodobo odmieta časť poslancov Mosta-Híd z platformy OKS. Teraz k nim pribudli aj ľudia z KDH. „V Národnej rade je zhoda len na jednotnom výbere daní, odvodov a ciel a na znížení byrokracie. V ostatných veciach nie je zhoda,“ hovorí Anton Marcinčin (KDH). Ten tvrdí, že reforma sa pripravovala narýchlo, preto je jej výsledkom chaos. „Tie časti, na ktorých sa nevieme zhodnúť, by nemali pokračovať,“ dodal.

Scenár, že by z reformy ostal iba jednotný výber daní, odvodov a ciel, nevylúčil ani líder KDH Ján Figeľ. „Iba to má šancu prejsť do zákonov, čo má väčšinovú podporu. Zjednodušenie a sprehľadnenie celého systému určite má širšiu podporu, než niektoré čiastkové riešenia.“ Podľa neho je teraz na ministerstve financií, aby koaličných zákonodarcov presvedčilo o tom, že takto navrhnutá reforma je správna. Mikloš chce s poslancami diskutovať, nevylúčil však, že pokiaľ sa z reformy začne robiť „trhací kalendár“, zákony z parlamentu stiahne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:52