StoryEditor

Slováci si želajú zánik rovnej dane

23.04.2012, 00:00

Slováci posielajú novému ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD) jasný odkaz. V rozbití rovnej dane problém nevidia. Takmer 70 percent súhlasí s vyšším zdanením lepšie zarábajúcich ľudí a firiem s miliónovými ziskami. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry Focus, ktorý realizovala pre HN.

Zaujímavosťou je, že s rozbitím rovnej dane súhlasí aj väčšina voličov pravicových strán okrem SaS. „Na Slovensku je všeobecne rozšírená predstava, že ťarchu krízy by mali znášať skôr bohatí ľudia a firmy. Tento názor je rozšírený aj medzi voličmi stredopravých strán,“ vysvetľuje výsledky prieskumu Ivan Dianiška z agentúry Focus.

Odborníci majú opačný názor
Paradoxne názory väčšiny oslovených odborníkov sú presne opačné ako verejná mienka. Tí prevažne odmietajú rozbitie rovnej dane. „Zrušenie rovnej dane môže mať výrazný negatívny vplyv na výber daní,“ vraví hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Barta.
„Otázna je výška nových sadzieb. Čím vyššie budú, tým viac sa budú dotknutí vyhýbať plateniu daní, tým menej budú investovať a v konečnom dôsledku sa tým viac spomalí rast ekonomiky aj životnej úrovne,“ dodáva riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Paušály sa majú obmedziť
Mierna väčšina oslovených respondentov tiež súhlasí so znížením odvodov do druhého piliera. Naopak, nesúhlas prevažuje so zámerom obmedziť živnostníkom paušálne výdavky. Potom by na daniach zaplatili viac. „Živnostníci sú u nás chápaní ako bežní ľudia, ktorí si ťažko zarábajú na svoj každodenný chlieb. Nie ako podnikatelia,“ vysvetľuje Dianiška, prečo verejnosť vyššie zdanenie živnostníkov prevažne odmieta.

Experti naopak väčšie zdanenie živnostníkov obmedzením paušálnych výdavkov vítajú. „S návrhom obmedziť paušálne výdavky úplne súhlasím. Malo sa to spraviť už dávno. Paušály sú pomerne vysoké a využívajú ich aj živnostníci, ktorí sú v skutočnosti zamestnanci,“ poznamenal šéf KPMG Slovensko Ľuboš Vančo.

Siahanie na paušály však zástupcovia živnostníkov odmietajú. Už dávnejšie takéto snahy pre HN odsúdil napríklad prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik. „Sú to zvrátené predstavy.“

Štát pláta rozpočtové diery
Rezort financií plánuje vyššiu progresivitu do zdaňovania príjmov zaviesť od budúceho roka. „V tomto roku sa zameriame hlavne na úspory na výdavkovej strane rozpočtu,“ hovorí poradca ministra financií Radko Kuruc. Zvýšenie daní pre bohatých ľudí a firmy s vysokými ziskami má do rozpočtu priniesť približne 120 miliónov eur. Pôjde o opatrenie, ktoré bude súčasťou konsolidačného balíka, ktorým chce rezort do roku 2013 znížiť deficit verejných financií pod tri percentá výkonu ekonomiky. Celkovo však štát bude musieť nájsť zhruba 1,5 miliardy eur.

Konkrétna podoba návrhu na obmedzenie paušálnych výdavkov nie je známa. „Ministerstvo má záujem odstrániť deformácie v daňovo-odvodovom systéme,“ vysvetľuje Kuruc. Zamestnanci totiž zo svojich zárobkov dnes platia vyššie dane a odvody ako živnostníci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:35